Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

07. 02. 2016. 08:09 >> 08:08
11

LIPKA SAVJETUJE

Ne gubite vrijeme na putu ka NATO i EU

Potrebno je po svaku cijenu sačuvati političku stabilnost zemlje i stvoriti uslove za brzu ratifikaciju pristupnog protokola u parlamentima zemalja članica NATO i takođe uspješno nastaviti pristupne pregovore sa Unijom. Crna Gora sebi ne može priuštiti luksuz da gubi vrijeme na putu prema NATO i Uniji, kaže u intervjuu Pobjedi bivši ambasador Slovačke u Crnoj Gori František Lipka.

On ističe da od članstva Crne Gore u NATO i u Uniji zavisi bezbjednost zemlje, njen ekonomski razvoj i životni standard građana i da bi to trebalo da bude ideja vodilja svih političkih snaga u ovoj zemlji.

U intervjuu Pobjedi evropski diplomata govori o šestogodišnjem službovanju u Crnoj Gori, koliko se promijenila za ovih deset godina od nezavisnosti, o izazovima koji je još prate, najupečatljivijim utiscima, kao i o budućnosti koja nas čeka u okviru Evropske unije.

Priznaje da je uvijek bio realan, a da je posebno srećan što je aktivno učestvovao u procesu obnavljanja nezavisnosti, ali i u svim integracionim uspjesima Crne Gore.

"Crna Gora je danas stabilna zemlja i kao takva predstavlja faktor stabilnosti u cijelom regionu. U zemlju su stigle značajne strane investicije. Crna Gora je danas jedno veliko gradilište, na svakom koraku vidite nove zgrade, nove ulice, nove puteve, upravo počinjete gradnju auto-puta. Svjetski brendovi dolaze na vaše primorje... Podgorica je od nekadašnje palanke postala moderan evropski grad. Među uspjehe vaše zemlje računam takođe transformaciju vaše državne administracije", navodi Lipka.

On ističe da je pravo čudo kako je mlada administracija uspjela u kratkom roku da ispuni uslove za dobijanje poziva za NATO i za otvaranje 22 poglavlja u pristupnim pregovorima sa Unijom.

"Slovačka je prošla tim putem i zbog toga najbolje znam šta ste sve morali uraditi da biste ostvarili sadašnje rezultate. Međutim, veoma su važne i pozitivne promjene u svakodnevnom životu građana koje se vide na svakom koraku. Bio je povećan životni standard. Imam utisak da se promijenila i društvena svijest, svijest građana, da su ljudi postali odgovorniji, svjesniji da njihova budućnost ovisi prije svega od njih. Sve ove uspjehe ste postigli zahvaljujući naporima mnogih građana, zahvaljujući istrajnoj politici vaše Vlade, zahvaljujući vizijama i odlučnosti predsjednika Vlade", zaključio je Lipka.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније