Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

07. 02. 2016. 11:03 >> 10:53
12

CDU - KRIVOKAPIĆU

Dvostruki standardi neprijatelj demokratije

Forum mladih Cdu upozorava da su dvostruki standardi u Skupštini Crne Gore, za koje optužuju predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića zapravo neprijatelji demokratskog poretka.

Podsjećaju da je povlačenjem poslanika Srđana Perića iz Parlamenta, upražnjeno još jedno mjesto u najvišem predstavničkom tijelu u našoj zemlji. Mediji su već javili o spremnosti Miloša Konatara, koji je po redosljedu iza poslanika koji je dao ostavku, da odmah popuni upražnjeno mjesto.

“Stvari bi bile jednostavne i jednoznačne, kada bi Miloš Konatar i dalje bio član Pozitivne Crne Gore. Međutim, on je odavno promijenio politički dres i sada je član neregistrovanog udruženja građana URA”, stoji u saopštenju.

Forum mladih Cdu-a bi, kako navode, cijenio da neko iz pomenute stranke ili iz ovog udruženja građana objasni pravno i političko utemeljenje i opravdanje jedne ovakve izmjene.

“U tome bi im mogli pomoći i njihove kolege iz SDP i iz SD, jer je i tamo stvorena ista situacija, kada je skupštinske klupe napustio g. Banović. To upražnjeno mjesto, međutim, još uvijek nije popunjeno, iako je gospođa Kurpejović, sada članica SD, još odavno izrazila spremnost i očekivanje da bude poslanica. Sva je prilika da to mjesto čeka g. Konjevića, koji je zatražio da ga Vlada smijeni sa ministarske funkcije”, navodi se u saopštenju.

Imaju i pitanje za starije kolege. “Ako nije mogla gospođa Kurpejović, zašto bi mogao Konatar? Ako predsjednik Parlamenta, koji je iz SDP, može da spriječi ulazak i Parlament nekog iz SD, da li će učiniti isto i kada je druga stranka u pitanju? Ili to "nije isto", pa za jednu partiju važe jedna, a za drugu stranku druga pravila?”, pitaju mladi Cdu-a.

Kažu da ako postoje različita pravila za iste situacije, a sve to aminuje i čini Skupština Crne Gore, onda nema ni pravila, ni prava.

“Što je najgore, tu onda nema ni politike, iako mnogi u našem političkom životu promovišu "pravilo" da je sve moguće - u zavisnosti od trenutnih interesa i potreba. Sve može - ako odgovara, a ništa ne može - ako ne odgovara. Kada se svemu ovome doda pravni i politički haos koji je proizveden ubacivanjem u Parlament stranaka koje nikad nijesu učestvovale na izborima, slika o demokratiji u Crnoj Gori postaje tmurna i ružna: nema pravila, odnosno - ima ih, ali se ne poštuju, tj. nekad se poštuju, a nekad se ne poštuju - i tako ukrug!”, stoji u saopštenju mladih Cdu-a.

Jedina konstanta, kako poručuju, treba da bude predsjednik Parlamenta – “koji to "mora" biti, bez razlike da li pripada vlasti, ili se priklonio opoziciji, i bez obzira da li ga trpi većina ili ga podržava manjina”.

“Možda treba razmisliti o uvođenju funkcije doživotnog predsjednika parlamenta? Tako bi bili riješeni svi formalni problemi! Da se ne radi o našoj zemlji, nego, na primjer, o dalekoj Papui Novoj Gvineji, možda bi sa podsmjehom i sažaljenjem gledali na ovakvu parlamentarnu praksu. Međutim, pošto je o našoj Crnoj Gori riječ, moramo da se zabrinemo i zapitamo zašto uopšte učimo o, npr, uporednim pravnim i političkim sistemima, kada nam praksa pokazuje da su kod nas sva demokratska pravila i postulati postali prazno slovo na papiru”, poručuju iz Cdu-a.

Forum mladih Cdu upozorava da su pomenuti dvostruki standardi zapravo neprijatelji demokratskog poretka jer, kako navode, umjesto čvrstih pravila, imamo arbitriranje i odlučivanje od slučaja do slučaja.

"Kao zemlja koja je na pragu ulaska u NATO i na putu prema EU, moramo poštovati demokratska pravila, bez obzira da li se rezultat demokratskih procedura sviđa ili ne sviđa onima na koje se odnosi", zaključuje se u saopštenju Foruma mladih Cdu.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније