Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina

07. 02. 2016. 12:43 >> 08:47
17

SAČUVALI IZVORNE IDEJE

Jasavić: Nijesmo iznevjerili birače

Pozitivna Crna Gora nije iznevjerila svoje birače koji su, prije svega, očekivali da se loša vlast promijeni, a država sačuva, poručila je potpredsjednica te stranke, Azra Jasavić.

Ona je ocijenila da je priča o političkoj korupciji "opoziciono presipanje iz šupljeg u prazno“.

„Tragikomična je zaglušujuća buka koju proizvode oni kojima logična argumentacija nije jača strana. Dosta je bilo buncanja o političkoj korupciji, vrijeme je za jezik razuma i brojeva koji su neumoljivi“, kazala je Jasavić agenciji Mina.

Prema njenim riječima, politička korupcija, kako objašnjava Džozef Naj, predstavlja devijantno ponašanje javnih funkcionera.

„Pa da vidimo, šta je u ponašanju funkcionera Pozitivne Crne Gore devijantno? To je suštinsko pitanje i zahtijeva precizan odgovor“, kazala je Jasavić.

Kako je navela, Pozitivna je osnovana radi mirne i demokratske smjene vlasti, kada su kazali da neće „ni sa ovakvom vlašću, ni sa ovakom opozicijom“.

Program Pozitivne je, kazala je Jasavić, dobio povjerenje oko 30 hiljada birača, čime je ta stranka dobila sedam poslaničkih mjesta.

„Ko su birači Pozitivne i u čije biračko tijelo je ona zašla? Da bismo dobili jasan odgovor, mora se napraviti paralela između parlamentarnih izbora 2009. i 2012. godine“, kazala je Jasavić.

Ona je podsjetila da je na izborima 2009. godine Demokratska partija socijalista (DPS) sa koalicionim partnerima osvojila 52 mandata, a opozicija 29, dok izborne 2012. godine DPS sa partnerima osvaja 45, a opozicija, bez Pozitivne, ponovo 29 mandata.

„Nije teško zaključiti da opozicija već godinama tapka u mjestu i da, tek sa Pozitivnom, jača i dobija 36 mandata“, naglasila je Jasavić.

Mandati Pozitivne su, kako je navela, dobijeni zahvaljujući, uveliko, bivšim glasačima DPS-a i njegovih koalicionih partnera, apstinentima i jednom broju "tvrdo" opozicionih birača.

„Sedam mandata Pozitivne je dobijeno uglavnom od svjesnih birača iz redova pozicije, koji se nijesu slagali sa devijacijama sistema stvorenim nesmjenjivošću vlasti i dekadencijom etičkih vrijednosti koje su vidljive na svakom koraku. Istovremeno, ti birači su očekivali zaštitu državnih interesa, poštovanje tekovima 21. maja i dosljedno sprovođenje procesa evroatlanskih integracija“, kazala je Jasavić.

Pozitivna ispunila očekivanja birača

Prema njenim riječima, razlog za ljutnju nemaju “tvrdo” opozicioni birači, jer su njihovi glasovi u rukama onih poslanika koji nijesu više u Pozitivnoj.

„Tako da je politička računica kristalno čista, i nema razloga za jed i ljutnju na bilo koga iz Pozitivne“, poručila je Jasavić.

Kako je navela, oni koji su glasali Pozitivnu očekivali su od nje, prije svega, da se loša vlast promijeni, a država sačuva.

„Očekivali su stvaranje uslova za fer i poštene izbore ozbiljnu i efikasnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, što je uslov za smanjenje siromaštva, kao i uspješan nastavak evroatlanskih integracija“, precizirala je Jasavić.

Ona je naglasila da je Pozitivna ispunila ta očekivanja.

Jasavić je podsjetila da je prihvaćen Plan Pozitivne za prevazilaženje političke krize, kojim, nakon skoro tri decenije, opozicija dobija mogućnost da kontroliše vlast kako bi se zaustavila dalja zloupotreba državnog novca u partijske svrhe što je uslov za poštene i fer izbore.

Kako je kazala, vlast je prihvatanjem Plana Pozitivne pokazala da je spremna da otvori vrata promjenama.

„Da li je država sačuvana? Da. Da li je tužilaštvo započelo borbu protiv korupcije na visokom nivou i organizovanog kriminala, kao uslova za smanjenje siromaštva, kao rezultat ustavnih i zakonskih promjena koje je Pozitivna snazno podrzala? Da. Da li smo dobili pozivnicu za NATO? Da. Da li su time sačuvani mir i stabilnost? Da, u potpunosti“, navela je Jasavić.

"Korumpirani oni što su napustili Pozitivnu"

Prema njenim riječima, od sedam poslanika Pozitivne, samo su tri imala snage da vjeruju u stranački Program i te važne procese, koje su zajedno sa funkcionerima, članstvom i simpatizerima iznijeli do kraja.

„Na taj način nismo iznevjerili naše birače, koji ne žele ničiji 'politički skalp', već dugo očekivane, neophodne promjene i pravdu za sve u Crnoj Gori. Dakle, sačuvali smo izvorne ideje Pozitivne, zbog kojih smo se, prije nepune četiri godine, i okupili“, naglasila je Jasavić.

Zato, kako je navela, postupci tri poslanika nijesu devijantni, jer su u skladu sa Programom stranke i sa očekivanjima birača, „koji su ranije, uglavnom, glasali vlast koja nije dobra i za koju su bili svjesni da mora da se mijenja, ali su im prioriteti bili mir, stabilnost i bezbjednost Crne Gore“.

„Pozitivna je uspjela! U našim rukama su bili i ostali ključevi političke stabilnosti Crne Gore. Mi smo to i dokazali. Da smo se suprotno ponašali u odnosu na naš Program i postavljene ciljeve, tada bi naše ponašanje bilo devijantno, a onda i dobar osnov za sumnju na političku korupciju“, kazala je Jasavić.

Ona je poručila da su politički korumpirani oni poslanici Pozitivne „koji su promijenili dresove i prešli u timove stranaka medijskih reketaša“.

„A to što tradicionalna opozicija orkestrirano govori o političkoj korupciji je samo eho zvečanja u prazne političke posude, kojim narušavaju mir građana, jer ništa drugo nemaju da ponude“, smatra Jasavić.

Kako je navela, tradicionalna opozicija svojim najnovijim repertoarom besmisla pokušava da ukine pravo na slobodan politički stav bilo kog političkog subjekta koji se kosi sa njihovom političkom agendum, koju pokušavaju da sprovedu uz svesrdnu pomoć centara van Crne Gore.

Jasavić je kazala da je takvo ponašanje tradicionalne opozicije za Pozitivnu neprihvatljivo.

Ona je naglasila da će o sudbini države i njenoj budućnosti odlučivati isključivo njeni građani, i oni politički subjekti koji imaju njihovu većinsku podršku.

„Najzad, od kolega iz opozicije ne očekujemo lovorike, ali im poručujemo da se 'ne boje ljudske mržnje, već mržnje u sopstvenoj duši'", zaključila je Jasavić .

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније