Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

07. 02. 2016. 16:33 >> 16:18
1

VUKOVIĆ PREDVIĐA

"Biće dogovora DPS - SDP, URA i Demos"

Ponuda SNP-a i njihov ključni zahtjev da istog dana bude održan referendum kad i izbori, hipotetički je izvodljiva, ocijenio je, u razgovoru za Antenu M, profesor na Fakultetu političkih nauka Ivan Vuković. On smatra i da je izvjesan dogovor DPS-a i URA-e, Demosa i SDP-a.

Jasno je, kaže, zašto je SNP u svoj predlog unio zahtjev za istovremenim održavanjem izbora i referenduma o članstvu u NATO-u. Isključenjem priče o NATO-u iz preizborne kampanje, dobila bi cijela opozicija, smatra Vuković. Ipak, dodaje, potpuno isključenje NATO-a iz predizborne kampanje nije moguće.

"Prijedlog SNP-a tumačim kao zbilja politički legitiman pokušaj da se pitanje odluke ulaska u NATO ostavi izvan okvira predstojeće predizborne kampanje. Međutim, mišljenja sam da u ovoj fazi integracionog procesa guranje pitanja NATO-a u neki drugi plan nije moguće. Zato i smatram da ideja SNP-a, uprkos stavu gospodina Milića, nema mnogo šansi da uspije i samim tim mislim da neće značajnije uticati na dalji tok pregovora u okviru političkog dijaloga", ocijenio je Vuković.

Komentarišući tok parlamentarnog dijaloga od izglasavanja povjerenja Vladi na ovamo, Vuković kaže da je obilježen obesmišljavanjem dvije teze koje su se mogle čuti - politička korupcija u Pozitivnoj i zamiranje dijaloga ako Vlada dobije podršku.

"Odluka Pozitivne da da podršku Vladi zapravo je doživjela svoj puni legitimitet posljednjih dana u okviru parlamentarnog dijaloga. Jer sve ono što su ostali opozicionari predložili nije ništa drugo do razrada originalnog predloga Pozitivne. Druga teza koja je potpuno obesmišljena tiče se navodno negativnog uticaja izglasavanja povjerenja Vladi na parlamentarni dijalog. Vidimo da je dijalog upravo zaživio baš nakon izglasavanja povjerenja", podsjeća Vuković.

Upitan da li smatra da je, s obzirom na to kakve su i kolike razlike među onima koji sjede za pregovaračkim stolom, moguće doći do dodgovora, Vuković kaže:

"Dogovora će, gotovo izvjesno, biti. Politički interesi dvije strane, ako možemo da govorimo u tim kategorijama, srešće se otprilike na pola puta između onoga što je ponuda premijera koju je predstavio u Skupštini i prijedloga opozicije, tu mislim na glavni - prijedlog URA-e, Demosa i SDP-a, zaključio je Vuković, uz napomenu da se, kako god tekli pregovori, pravila moraju poštovati.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније