Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

10. 02. 2016. 12:29 >> 13:48

KURC U PODGORICI

Austrija važan partner CG

Austrija je važan ekonomski partner Crne Gore, a odnosi dvije zemlje su veoma sadržajni i u drugim oblastima, saopštio je predsjednik Filip Vujanović.

 

On je danas u Podgorici razgovarao sa ministrom za Evropu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Sebastijanom Kurcom.

“Predsjednik je iskazao poštovanje za podršku i pomoć Austrije Crnoj Gori u evropskim integracijama, očekujući da će se tokom ove godine otvoriti nova poglavlja i sačuvati dobra dinamika pregovora.Takođe je iznio posebno uvažavanje što je u organizaciji predsjednika Austrije Hajnc Fišera i ministra vanjskih poslova Sebastijana Kurca, u avgustu prošle godine u Beču, organizovano potpisivanje međudržavnih sporazuma o granici Crne Gore sa BiH i Kosovom”, saopšteno je iz Vujanovićevog kabineta.

Predsjednik je, kako se dodaje, ocijenio da su bilateralni odnosi dvije države veoma sadržajni u svim oblastima i da je Austrija jako važan partner Crne Gore u oblasti ekonomije.

“Visoko vrednujući uzajamnu saradnju, Vujanović je rekao kako je zajednički interes da iskoristimo mogućnosti njenog proširenja, kao i da je Crna Gora maksimalno spremna za to”.

Kurc je konstatovao dobru dinamiku pregovora Crne Gore sa EU. Saglasio se sa ocjenom o vrlo sadržajnim bilateralnim odnosima dvije države, i izrazio uvjerenje da će oni i nadalje biti bliski za zajedničko dobro Crne Gore i Austrije i njihovih građana.

Povjerenje u izbore važno za evropski put

Za napredak i uspješnu evropsku integraciju potrebno je održavanje stabilnog političkog kursa, a korak koji je potrebno preduzeti na tom putu je građenje povjerenja u izborni sistem, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Skupštine, Ranka Krivokapića i austrijskog ministra vanjskih poslova, Sebastijana Kurca.

Kurc je, kako je saopšteno iz Krivokapićevog kabineta, uputio čestitke na demokratskim dostignućima u okviru parlamentarnog dijaloga.

"Na sastanku je zaključeno da je za čvrst temelj crnogorskog napretka potrebna politička zrelost, jača ekonomija i poštovanje demokratskih postulata snagom vladavine prava. Krivokapić je ukazao na podršku svakoj budućoj saradnji kako postignutoj putem parlamentarnog dijaloga, tako i građenjem stabilnih odnosa putem međunarodne saradnje u ostalim sferama", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније