Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

10. 02. 2016. 13:34   >>  13:36 7

MLADI CDU

"Parlamentarna scena poligon bez pravila"

Crnogorska parlamentarna scena postala je poligon na kojem akteri izbjegavaju primjenu pravnih i političkih pravila, smatraju u Forumu mladih Crnogorske demokratske unije (Cdu).

“Još jednom ukazujemo da prebjezi poslanika ne mogu učiniti vanparlamentarne partije parlamentarnim strankama i da je učešće lidera takvih partija dijalozima u Skupštini nelegitimno. Neophodno je podsjetiti crnogorsku javnost da za dobijanje parlamentarnog statusa politička partija mora da ispuni niz uslova, skupi potpise, izađe na izbore, dobije podršku birača, pa tek onda uđe u Skupštinu. Mladi Cdu ne dovode u pitanje legitimitet nezavisnih poslanika, već ukazujemo na neprihvatljiv status neparlamentarnih partija i udruženja, koji su svojim nelegitimnim i nelegalnim djelovanjem u 'parlamentarnim aktivnostima', političkom životu podarile praksu koja se kosi sa svakom teorijom i zdravim razumom”, poručili su Mladi Cdu-a na današnjoj konferenciji.

Upitno je, smatraju u toj partiji, zbog čega se još uvijek čeka na popunjavanje dva poslanička mjesta, kao i na koji način će mjesta biti popunjena.

“Selektivno primjenjivanje normi ne smije da postane praksa u našem najvišem predstavničkom domu. Ukoliko se u Parlamentu primjenjuju različita pravila za iste situacije, onda nema ni pravila, ni vladavine prava. Na taj način se obesmišljavaju izborni sistem i osnovni politički principi”, poručuju iz Foruma.

Oni su podsjetili na “izjavu saučešća” upućenu Skupštini, sa molbom predsjedniku Parlamenta, ranku Krivokapiću, da sadržaj poruke prenese poslanicima koji će popuniti dva upražnjena poslanička mjesta.

Posvetiti se reformi obrazovanja

Predsjednik Foruma mladih Cdu, Ivan Blažević, izvršna direktorica Centra za liberalne studije (CeLS), Draga Đurđić i potpredsjednica Cdu, Anđela Ivanović, predstavili su stavove Foruma o obrazovnom sistemu.

“Forum mladih Cdu predlaže poslanicama i poslanicima da, do kraja mandata, svoju pažnju posvete reformama u oblasti visokog obrazovanja, koje će doprinijeti kvalitetu studiranja i koje će studentima omogućiti bolje pozicioniranje na tržištu rada.. Univerzitet Crne Gore treba da donese set pravila koja će biti usklađena sa zakonskim okvirom. Pribjegavanje onim rješenjima koja bi ostavila praznine i nedoumice u određenim segmentima, rizikuje se stvaranje sistema koji ne bi išao u korist studentima”, poručili su.

Reforme, kako dodaju, treba da budu sveobuhvatne.

“Mladi Cdu prepoznaju potrebu donošenja novih kurikuluma za predmete na određenim studijskim programima, koji će odražavati savremena dostignuća evropskog visokog obrazovanja. U cilju smanjenja stope nezaposlenosti mladih neophodno je uskladiti obrazovni sistem sa potrebama tržišta rada. To je dugoročni proces koji zahtijeva strategiju. S tim u skladu, upisnu politiku je potrebno analizirati i revidirati iz godine u godinu”, kazali su na konferenciji.

Mladi Cdu predlažu privremenu obustavu upisa na studijske programe na kojima je došlo do hiperprodukcije kadra, a stimulaciju za upis na studijske programe za čijim kadrom postoji potreba na tržištu.

“Svi zajedno - univerzitet, nadležna ministarstva i organi, političke partije, civilni sektor treba da učestvujemo u kreiranju jedne agende koja bi kroz postojanje adekvatnih zakonskih i institucioalnih pretpostavki, omogućila da se taj zadatak izvrši do kraja. Tu ne smije biti čekanja i izgovora”, zaključili su.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније