Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina

11. 02. 2016. 16:06   >>  15:51 2

RAONIĆ IZ GA

"Prvi put u istoriji - pravi politički dijalog"

Pravi politički dijalog jedino može dovesti do rješenja institucionalne krize u Crnoj Gori, poručio je predsjednik Građanske alijanse (GA), Boris Raonić, objašnjavajući da je bitno da se javnosti plasiraju tačne i kvalitetne informacije o toku procesa. On je kazao da je veliki napredak da, prvi put u istoriji, u Crnoj Gori postoji pravi politički dijalog, a još je bolje da dolazi u osjetljivom političkom trenutku, pa je potreba za njim još veća.

“Jasno je da je jedino on može dovesti do rješenja institucionalne krize u kojoj se Crna Gora našla”, rekao je Raonić agenciji MINA.

Raonić je ocijenio da je veliki problem to što o najznačajnijem političkom pitanju javnost malo zna.

“A to malo što se zna je kroz šture izjave nakon sastanka i spinove koji se pokušavaju plasirati, pa se u više navrata već sjutradan demantuju”, naveo je on.

Raonić je poručio da je bitno da se javnosti plasiraju kvalitetne i tačne informacije o toku procesa.

“Ali i da se spriječi lov u mutnom crnogorskih trgovaca uticajem koji su se razmahali ovih dana”, dodao je on.

Raonić je ocijenio da je glasanje dovelo je do velikih tenzija i polarizacija.

“Podatak da je za većinu bilo potrebno osam partija, što je višestruko više od onoga što je bilo na izborima, ukazuje da je jedino rješenje organizovanje fer izbora, a do njih će doći ako svi budu saglasni oko uslova”, naveo je on.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je sada pred mogućnošću da napravi veliki demokratski iskorak. ”Pa je veoma bitna odgovornost na dvije ekstremne strane - na onoj koja ima neokrnjenu moć, ali i onoj koja stoji po strani pokušavajući da neuspjeh procesa bude argument za koji glas više”.

Zato je, smatra Raonić, veoma bitna pažnja koju pokazuje međunarodna zajednica.

“Ona izvjesno neće dozvoliti eskalaciju daljih tenzija iako je njihov primarni cilj okončanje dva paralelna integrativna procesa - uslovi koji se sada kreiraju i stvaranje mogućnosti da će na izborima koji će biti pred ulazak u Evropsku uniju, konačno Crna Gora dobiti administraciju koja joj je potrebna”, zaključio je Raonić.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније