Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina

12. 02. 2016. 17:46 >> 09:36
14

PARLAMENTARNI DIJALOG

Krivokapić: Sljedeća sedmica odlučujuća

Sljedeća sedmica je odlučujuća za parlamentarni dijalog, ocijenio je predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić, i poručio da postoje stvari bez kojih Socijaldemokratska partija (SDP) neće potpisati Sporazum o stavaranju uslova za fer i slobodne izbore.

On je nakon šestog sastanka Parlamentarnog dijaloga kazao da su u drugom čitanju radne verzije sporazuma napravljeni pomaci u opštem dijelu, u samo jednom ili dva pitanja na prve dvije strane.

"A u konkretnim pitanjima se jedan dio dogovara, čak su se neka nova pitanja otvorila”, kazao je Krivokapić novinarima. 

On je naveo da se Parlamentarni dijalog nastavlja u ponedjeljak, kako bi u drugom čitanju završili dio koji je ostao nedovršen. “I da pokušamo, a nadam se da je to i realno, da se u idućoj sedmici suštinom bavimo dan–dva, da bismo do kraja sedmice morali da donosimo političke odluke”.

“Mislim da je taj politički prostor otvoren, novih detalja neće biti, već smo napravili nekoliko sastanaka i ostaje pitanje političke volje koja zavisi od onoga što nas je i okupilo”, pojasnio je Krivokapić.

On je naveo da su to postojanje povjerenja da će se dogovoreno i ostvariti i da će se doći do slobodnih i fer izbora. “U tom dijelu je iduća sedmica odlučujuća”. 

Upitan da iznese detalje sastanka, Krivokapić je kazao da je Parlamentarni dijalog koji rješava tešku političku krizu vijest za crnogorsku javnost.

"To je velika vijest. Vijest za Brisel, za Evropsku komisiju, za Evropski parlament i ja se nadam da je vijest i za crnogorsku javnost", kazao je Krivokapić.

On je naveo da javnost neće opterećivati tekućim rezultatima dok se ne postigne dogovor.

Krivokapić je dodao da su se neka pitanja privremeno zatvorila, neka nova u kojima postoji bazična saglasnost otvorila, ali bitno je, kako je naveo, da su u sadržinskom smislu ostala još dva dana za pokušaj dogovora. 

"Onda ćemo do kraja sedmice morati donositi političke odluke. U konačnom će se to svesti na da ili ne", kazao je Krivokapić.

On je ocijenio da dijalog pomaže da raste povjerenje, ali su ostala velika pitanja koja još nijesu zaršena.

Na pitanje da li je današnji sastanka korak ka pozitivnom ishodu, Krivokapić je naveo da činjenica da dijalog traje, da je u dobroj atmosferi i da se bavi konkretnim problemima ne može biti korak nazad.

"Ali ne mogu reći da će to doprinijeti političkom dogovoru. Jednako je otvorena mogućnost da se dogovor postigne ili ne postigne", poručio je Krivokapić.

On je naveo da se danas o medijima nije razgovaralo.

Upitan koja je strategija planirana ako se ne dogovore, Krivokapić je, kao predsjednik SDP-a, rekao da postoje stvari bez kojih ta partija neće potpisati sporazum. 

On je naveo da odluka u političkom dijelu nije laka, jer se mora vjerovati da je ostvarljiva. 

“Možete sklopiti ne znam kako širok sporazum sa puno garancija, ali je povjerenje ključna stvar. Ključna stvar je stvoriti kod opozicije stepen povjerenja da je dogovoreno ostvarljivo", smatra Krivokapić.

On je dodao da nije dovoljno da su izbori samo zakoniti već i slobodni.

“Nije dovoljna samo formalna zakonitost, već je bitno da svi učesnici vjeruju da su izbori bili slobodnu i pošteni", poručio je Krivokapić. 

 

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније