Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

13. 02. 2016. 08:54   >>  08:39 13

IVANČEVIĆ SMATRA

Potrebne promjene koje će jačati Crnu Goru

Građani Crne Gore imaju interes za promjene koje će potvrditi naše evropsko i atlansko opredjeljenje, a ne za one koje bi predvodili političari koji na put u tuđe zemlje pođu kao `Evropejci`, a vrate se kao protivnici Evrope i evropskih integracija, smatra član predsjedništva Crnogorske demokratske unije Dragan Ivančević.

On je istakao da Cdu izražava čuđenje jer sastancima Radne grupe za izgradnju izbornog povjerenja prisustvuju predstavnici Delegacije EU u Crnoj Gori, ali ne i predstavnici Misije OEBS-a

"Zašto predsjednik SDP nije pozvao i koleginicu ambasadora Drobniča iz Misije OEBS da prisustvuje "parlamentarnom" dijalogu? Koji su kriterijumi, motivacije i opravdanja za takvu odluku? Predstavnici OEBS-a su pratili sve izborne procese u Crnoj Gori i na taj način dali veliki doprinos na planu kreiranja zdravog izbornog ambijenta i usvajanja demokratskih standarda. Misija OEBS takođe prati rad institucija koje se bave izradom i unaprijeđenjem izbornog zakonodavstva i procedura. Njihovo prisustvo Dijalogu bi bilo korisno", smatra Ivančević.

On je kazao da u dijalogu učestvuju, ili su učestvovale, stranke i udruženja koja nijesu nikad učestvovale na izborima.

"U takvoj neregularnoj situaciji, dodatnu konfuziju unose izjave predstavnika upravo onih `parlamentarnih subjekata` koji su bili glavni zagovornici priče o prelaznoj, tehničkoj, itd. Vladi. Sada, kada postoji konkretna ponuda i mogućnost da u Vladu uđu predstavnici opozicije, oni `pošteno` i `skromno` izjavljuju da neće, tj. da nipošto ne bi participirati u takvoj Vladi. Zbog čega su onda, posljednjih godinu dana i više dana, gubili svoje i naše vrijeme? Čemu, onda, sva muka i drama kojoj smo prisustvovali, čemu prozivke i optužbe, čemu agresivna politička retorika i reklama na medijima koji ih podržavaju? Čemu, na kraju, nedavne izjave o `osvajanju slobode` i slična kvazi-revolucionarna patetika?", rekao je Ivančević.

On smatra da  Crna Gora zaslužuje bolju, efikasniju i odgovornu vlast, ali i efikasnu i odgovornu opoziciju.

"Crnoj Gori nijesu potrebni političari koji su dozivali `makedonski scenario` i vabili na ulazak na sporedna vrata Parlamenta, a ni oni koji svoj politički legitimitet nijesu potvrdili na izborima. Nijesu nam potrebni ni oni koji tobože žele dogovor, a zapravo ga ne žele, koji traže Vladu u koju ne smiju da uđu", kazao je Ivančević.

Član predsjedništva Cdu je objasnio da su Crnoj Gori potrebne promjene koje će jačati njene demokratske institucije, a ne one koje će ih slabiti ili dovesti u pitanje.

"Građani Crne Gore imaju interes za promjene koje će potvrditi naše evropsko i atlansko opredjeljenje, a ne za one koje bi predvodili političari koji na put u tuđe zemlje podju kao `Evropejci`, a vrate se kao protivnici Evrope i evropskih integracija. Crnoj Gori je potrebno i članstvo u NATO, izmedju ostalog i zbog toga da ne bi strepjela od nepredvidljivih političkih i bezbjednosnih prilika u regionu. Crnu Goru treba da mijenjaju oni koji je poštuju i vole. To nije parola, već osnovni interes i trajna potreba crnogorske politike", istakao je Ivančević.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније