Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

rtcg.me

13. 02. 2016. 18:40   >>  14. 02. 2016. 09:48 19

SUSRET S ĐUKANOVIĆEM

Han čestitao Vladi na povjerenju

Politička debata mora se voditi u parlamentu i to je jedino demokratsko rješenje, kazao je za TVCG evropski komesar za pregovore o proširenju, Johanes Han. On je, nakon susreta s premijerom Milom Đukanovićem u Minhenu, kazao da je demokratski imati različita mišljenja i sučeljavati ih, ali da ne smije biti riječi o bilo kakvom nasilju. Han je, kako je saopšteno, poručio da je zadovoljan načinom na koji Crna Gora upravlja političkom situacijom u zemlji i čestitao izglasavanje povjerenja Vladi.

“Svaka država koja ima cilj da postane dio EU, svoje probleme mora rješavati unutar institucija sistema”, poručio je Han. Za TVCG kaže da je dijalog za EU jedini legitiman način prevazilaženja prepreka.

Na polusatnom sastanku s Đukanovićem, Han je govorio i o tome što Crnu Goru očekuje u narednom periodu.

Naglašava da pregovori idu u pozitivnom pravcu, te da je Crna Gora na čelu kolone. Evropski zvaničnici, međutim, imaju još očekivanja. Glavne teme razgovora bile su reforme u pravosuđu i poglavlja 23 i 24.

“Naglasio sam da je potrebno sprovođenje, a ne samo usvajanje zakona. Potreban je stalni napredak u ovim procesima”, dodao je Han.

U vrijeme buđenja terorizma, organizovanog kriminala, izbjegličkog talasa, kolektivna odbrana jedini je i pravi odgovor, smatra premijer, Milo Đukanović.

"Za Crnu Goru evropske i evroatlantske integracije put su bez alternative", poručio je Đukanović.

Predsjednik Vlade je ocijenio da je pokušaj da se oživi alternativa NATO-u iluzoran jer je Crna Gora odlučila da krene u drugom smjeru-ka evroatlantskim integracijama. Đukanović je, na panel-diskusiji "Ka evroatlantskim integracijama u Jugoistočnoj Evropi" tokom drugog dana učešća na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, poručio da je Crna Gora napravila istorijski zaokret.

"Mi smo vrlo svjesno se opredijelili da napravimo istorijski zaokret u pogledu razvoja Crne Gore. Nije u Crnoj Gori ukorijenjen sistem vrijednosti evroatlantske zajednice. Naprotiv, mi smo vjekovima zajedno sa drugim balkanskim društvima lutalima balkanskim bespućima. Ali, sada smo se odlučili da krenemo u drugom smjeru", rekao je Đukanović.

On je naglasio da je takav pravac Crne Gore vrlo važno podržati.

"Pokušava se oživjeti iluzija o alternativi. Postoji antinatovska i antievropska politika koja je vrlo živnula na prostoru Zapadnog Balkana u posljednjih par godina. Zato je jako važno da Evropa i NATO ne potvrđuju samo svoje deklarativno opredjeljenje da su vrata otvorena, nego da naprave i dodatne korake, da poguraju zemlje Zapadnog Balkana jedinom logičnom magistralom. To je put članstva u NATO i EU", poručio je premijer.

Podrška Hrvatske, Slovenije, Poljske

Predsjednica Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik Slovenije, Borut Pahor, kazali su da mir i prosperitet Zapadnog Balkana znači stabilnost cijele Evrope.

“Evropske i NATO integracije se ne smiju dovoditi u pitanje. Proširenje nije tehnički, već geografski proces i normalan slijed događaja”, smatra Grabar Kitarović.

Pahor dodaje da nema druge opcije koja garantuje stabilnost, osim evroatlantskih integracija.

Predsjedniku Poljske, Andžeju Dudi, kako je kazao premijeru Đukanoviću, biće zadovoljstvo da na samitu u Varšavi ugosti delegaciju Crne Gore na najvećem bezbjednosnom skupu na svijetu.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније