Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

25. 02. 2016. 20:50   >>  20:36 13

"NAJLOGIČNIJA OPCIJA"

PzN: Referendum o NATO-u neophodan

Referendum o članstvu u Alijansi ne žele oni koji se boje da prepuste građanima da povrate svoj davno oduzeti suverenitet u političkom odlučivanju, saopšteno je iz Pokreta za neutralnost.

Član Upravnog odbora Pokreta, Stefan Đukić, saopštio je da je, nakon ministra Igora Lukšića, koji je kazao da će tema NATO biće visoko pozicionirana u predizbornoj kampanji, i Ranko Krivokapić rekao da ne misli da je referendum odgovor i da će, u susret izborima, svaka partija imati svoj program i oko NATO-a.

„Ova izjava odmah odbacuje argument koji se čuo protiv izjašnjavanja građana na referendumu – da smo neinformisani. Zašto se troši velik novac iz budžeta na informisanje građana ako ne daje rezultate, te kako je iko sposoban da podrži partiju koja je za ili protiv NATO, a da nije sposoban da se o tom pitanju odredi“, naveo je Đukić.

On je ocijenio da se političarima u Crnoj Gori ne može vjerovati.

„Pa čak i ako kažu u izbornoj kampanji da hoće ili da neće glasati za NATO integracije, ništa ih ne obavezuje da to obećanje ispune i da se predomisle „zato što je tako bolje za građane“, „za dobro Crne Gore“, „zbog naših partnera“, „zato što smo lideri u regionu“ i uz slične floskule“, dodao je Đukić.

Glasanje za ove ili one, dodao je, nije nikakva garancija da će taj glas nešto značiti u parlamentu.

„Naši zakonodavci su u parlamentu odlučili da ne žele da konsultuju građane sem kad oni sami to odluče. Ne zaboravimo da je afera Depeša pokazala da 84 odsto građana Crne Gore po IPSOS anketama podržava održavanje referenduma. Ovakvu saglasnost nemamo ni po jednom drugom pitanju“, kazao je Đukić.

On je kazao i da to nijesu izbori za neku ustavotvornu skupštinu gdje će se rješavati samo jedno pitanje, već su regularni parlamentarni izbori koji treba da daju mandat nekoj partiji ili partijama da vrše vlast naredne četiri godine.

„Iako bi eventualni ulazak u NATO u velikoj mjeri narušio naš suverenitet kroz, recimo, preuzimanje obaveza člana 5, po kojem moramo priskočiti u pomoć bilo kojoj NATO članici čak i ako nas se njen konflikt sa nekom trećom zemljom ne tiče ili obaveza da kupujemo oružje i opremu isključivo po NATO standardima iako bi oprema istog kvaliteta, ali drugih specifikacija, bila jeftinija ili recimo bolja“, naveo je Đukić.

Narušavanje bezbjednosnog i ekonomskog suvereniteta, kako je rekao, nije jedino pitanje ovih izbora.

„Šta je sa ekonomskom politikom, programom investicija, pristupom u zapošljavanju? Šta je sa obrazovanjem, saobraćajem, naukom? Da li je sve to nebitno? Ako neka stranka ima nama identičan stav povodom NATO integracija, a suprotan u svim drugim aspektima kako da se odlučimo“, saopštio je Đukić.

Da li, upitao je on, zbog NATO članstva da bira pogubne stvari po ekonomiju ili obratno. „Ovdje nema pravog rješenja jer je naše društvo nedovoljno politički profilisano da odgovori biračkom tijelu“.

„Zato je referendum najlogičnija opcija. Za početak daje građanima mogućnost da sami biraju svoju sudbinu, nevezano da li će ta sudbina biti bolja ili gora. Ovo može biti pozitivan iskorak gdje će naša država konačno uvažiti nosioce suvereniteta, građane, da se pitaju o nečemu istinski bitnom“, ocijenio je Đukić.

To, smatra on, relaksira i sam izborni proces. „Političari mogu i imaju pravo da nam sugerišu kako da glasamo, ali njihov mandat neće zavisiti od pitanja NATO integracija, već isključivo od programa ekonomskog rasta, zapošljavanja, obrazovnog sistema, ulaganja u nauku i slično“.

„Ko ne želi referendum? Oni koji žele da ga zloupotrijebe za još jedan mandat i za zloupotrebu državnih resursa i oni koji se boje da prepuste građanima da povrate svoj davno oduzeti suverenitet u političkom odlučivanju – u suštini naši profesionalni političari koji samo znaju za prodavanje magle, za nesuvislo baratanje istorijom i za prazne fraze i floskule“, ocijenio je Đukić.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније