Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 02. 2016. 17:04 >> 16:49

"PREVIŠE NEZAKONITOSTI"

SNP: Herceg Novi gubi 6 mjeseci

Današnje zasijedanje Skupštine opštine Herceg Novi obilježilo je više nezakonitosti nego ijedno do sada, saopštila je predsjednica novskog SNP-a, Danijela Đurović.

„Upozoravali smo i ranije da nije dopustiv  presedan da nacrt budžeta utvrđuje predsjednica Opštine umjesto Skupštine, a imajući u vidu presudu Upravnog suda. Svi akti koje je Nataša Aćimović potpisivala nemaju pravnu snagu, te stoga ni budžet. Takođe, u radu Skupštine i izglasavanju budžeta učestvovali su odbornici koji su po dostavljenom mišljenju Agencije za spriječavanje korupcije evidentno u konfliktu interesa, pa time oni ovim činom dovode u pitanje zakonitost najvažnijeg akta opštine“, navodi Đurović u saopštenju.

Briga vladajuće koalicije za grad i građane, u slučaju da se budžet ne usvoji, po mišljenju predsjednice hercegnovskog SNP-a, prazna je politička priča.

„Tačno je da se ne bi moglo raspolagati sredstvima za investicije, ali način njihovog realizovanja u zadnjih godinu dana i veliki broj krivičnih prijava koje dovode u pitanje način raspolaganja novcem svih poreskih obveznika govori u prilog tome da je za Herceg Novi mnogo bolje da ta sredstva ostanu sačuvana, nego da ih vladajuća koalicija arči za privatne i partijske interese“, poručuje Đurović.

Ona je podsjetila da po zakonu Vlada Crne Gore preuzima dio nadležnosti iz dijela izvršne vlasti i obezbjeđuje finansiranje osnovnog dijela tekućeg finansiranja lokalnih samouprava.

„Ali se stvara i obaveza održavanja vanrednih lokalnih izbora, što je i bilo jedino ispravno rješenje za situaciju u koju je grad doveden. Već najavljena podrška dijela opozicije da izglasa budžet, oslabila je ucjenjivačku poziciju manjeg koalicionog partnera koji je brže bolje prihvatio sve uslove DPS-a kako ne bi ostali bez vlasti“, navodi se u saopštenju.

Odluka da se na brzinu održi nova sjednica Skupštine i izabere ponovo ista osoba za predsjednicu Opštine, naprasna je, poručuje Đurović.

„Postavlja se pitanje da li predsjednik Skupštine slučajno ili namjerno pravi ponovo niz proceduralnih grešaka od načina zakazivanja sjednice za izbor predsjednice Opštine, pa do dokumentacije koja je odbornicima dostavljena, a koja je ista ona od avgusta prošle godine. Činjenica je da je ta dokumentacija, kao uvjerenje o biračkom pravu i uvjerenje o prebivalištu sada već starija od šest mjeseci i kao takva nije mogla biti vjerodostojna za postupak izbora“, dodaje se u saopštenju.

Vjeruje, kaže, da će Upravni sud ponovo imati za razmatranje izbor predsjednika opštine.

„I za očekivati je da donese sličnu odluku. Herceg Novi će izgubiti novih šest mjeseci, biće dovedena u pitanje zakonitost niza odluka i rješenja koja se donesu u međuvremenu, a do tada će i izbori. Herceg Novi ovo zaista ne zaslužuje“, zaključuje Danijela Đurović.                                                                                                            

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније