Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

12. 05. 2013. 08:27 >> 08:27

OTVORENA VRATA

Od partija traže posao i pare

Poslanici u Skupštini Crne Gore u svojstvu narodnih predstavnika najčešći kontakt sa građanima, osim predizborne kampanje, imaju u sjedištima partija ili kancelarijama opštinskih odbora. Narod muče brojni problemi, a najčešće loša ekonomska situacija.

Opseg zahtjeva čije ispunjenje traže građani kreće se od nedostatka novca za osnovne životne potrebe do plaćanja računa za struju, nalaženje radnog mjesta...

Izabranim predstavnicima građani predlažu kako doći do zakonskog rješenja koje bi, ako ne eliminisalo, makar ublažilo svakodnevne životne probleme, piše Dan.

Najmlađa partija na crnogorskoj političkoj sceni Pozitivna Crna Gora od februara sprovodi projekat „Otvoreni dani” u okviru kojeg građani mogu da se obrate „pozitivcima” i od njih zatraže pomoć u rješavanju problema.

Pomoć u rješavanju problema i prevazilaženju teške svakodnevice nude i druge stranke. Građani u direktan kontakt s partijama stupaju uglavnom putem opštinskih odbora ili u sjedištu partije.

Ekipa „Dana” prisustvovala je u petak „Otvorenom danu” Pozitivne, tokom kojeg je potpredsjednica stranke Azra Jasavić razgovarala sa građanima. Njoj se od februara za pomoć obratilo oko 40 ljudi.

"Građani se uglavnom žale na dugo trajanje upravnih postupaka, neefekisan rad državne uprave kao i sudskih organa. Često dolaze i sa zahtjevima socijalne prirode. Traže nam pomoć i kada su u pitanju porodično nasilje, nedavanje alimentacije, procesuiranje krivičnih prijava. Međutim, ima i žalbi koje se tiču buke i uznemiravanja - navela je Jasavićeva u izjavi za „Dan”.

Ona doda je da dobijaju žalbe u vezi sa mobingom i diskriminacijom koje se tiču privatnih poslodavaca, neplaćenja doprinosa i zloupotreba Zakona o državnim praznicima.

"Pored besplatnog pravnog savjeta građani mogu da očekuju da ćemo se obraćati nadležnim institucijama od kojih ćemo zahtijeviti da se njihova prava i slobode poštuju. Urgiraćemo da se postupci koje vode institucije efikasnije završavaju. Mogu očekivati i da ćemo im materijlno pomoći onoliko koliko možemo", ističe Jasavićeva.

Članovima Pozitivne, kako kaže, nije strano da se samostalno organizuju i pomognu građanima koji su u stanju socijalne potrebe.

Otvoreni razgovor sa građanima praktikuju i druge parlamentarne stranke. U Novoj srpskoj demokratiji, jednoj od konstituenata Demokratskog fronta, kažu da im se svakodnevno obraća veliki broj građana.

"Oni od nas uglavnom traže savjete, a često i materijalnu pomoć. Nažalost, nemamo toliko sredstava da pomognemo značajnijem broju građana, ali onima koji su u najtežoj situaciji izađemo u susret", kaže funkcioner Nove Milutin Đukanović.

Naglašava da uvijek saslušaju građane i značajan broj problema istaknu u parlamentu ili u medijima.

U Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP) kažu da su njihove kancelarije u opštinskim odborima svaki dan otvorene za građane, bez obzira na njihovu političku, vjersku, nacionalnu ili drugu pripadnost.

Građani imaju mogućnost da dođu i razgovaraju sa opštinskim rukovodstvima, članovima odborničkih klubova, a često i sa poslanicima koji dolaze iz određenih gradova. Pored toga, oni svakodnevno dolaze u sjedište partije, gdje čuju istinitu riječ i probleme i životne muke dijele sa predsjednikom Srđanom Milićem, potpredsjednicima i rukovodstvom rekli su u Medijskom centru SNP-a.

Ističu da im građani najčešće traže pravnu pomoć i savjete, koji se uglavnom odnose na probleme i ostvarivanje njihovih prava.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније