Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

04. 03. 2016. 17:40 >> 17:54
12

"JOŠ MALO NA FUNKCIJI"

Simović: Krivokapićev očajnički potez

Šefu parlamenta Ranku Krivokapiću bilo je važno da obezbijedi još koji dan na toj poziciji za koju je definitivno izgubio svaki politički legitimitet, kazao je poslanik Demokratske partije socijalista Milutin Simović, komentarišući činjenicu da Krivokapić nije prihvatio predlog DPS-a da sjednica o njegovoj smjeni bude zakazana za 10. mart. Simović je ocijenio i da poslanik SDP-a Raško Konjević pokušava da manipuliše činjenicama.

Podsjetimo, sjednica na kojoj će se poslanici izjasniti o predlogu DPS-a za razrješenje Krivokapića, zakazana je za 23. mart, sa obimnim dnevnim redom. Inicijativa DPS-a posljednja je tačka dnevnog reda.

Simović je Krivokapićevo odbijanje predloga DPS-a ocijenio očajničkim potezom da se zadrži još koji dan na toj poziciji.

"Da se odloži izvjesno razrješenje predsjednika parlamenta i pokušaj da se zadrži iluzija o sopstvenom političkom značaju. Kako drugačije objasniti tu situaciju, ako se danas na Kolegijumu nije uvažio predlog, ni manje ni više nego 36 poslanika, ako se nije htio uvažiti predlog tri poslanička kluba, ako se nije htio uvažiti zahtjev poslanika u ime pet parlamentarnih partija“, konstatovao je Simović.

On je ocijenio da je Krivokapić, ovim potezom, prekinuo dugogodišnju praksu da je Kolegijum mjesto razgovora i dogovora.

Simović je, ocjenjujući izjavu Raška Konjevića, kazao da mu toplo preporučuje da uzme u ruke skupštinski Poslovnik.
Konjević je, naime, rekao da je odluka o održavanju sjednice Skupštine, na kojoj će biti raspravljano o Inicijativi o razrješenju predsjednika parlamenta donijeta shodno Ustavu i Poslovniku. On je pojasnio da je parlament od 1. marta u redovnom zasijedanju i da sjednice ne mogu da se zakazuju u roku kraćem od 15 dana, kao što je to slučaj u vanrednom zasijedanju.

Simović je, komentarišući izjavu Konjevića, ocijenio da “bivši neinformisani ministar unutrašnjih poslova, sada u ulozi poslanika, demonstrira i poslovničko neznanje”.

“A prije bih rekao da pokušava da manipuliše činjenicama”, dodao je on.

Prema Simovićevim riječima, u skladu sa članom 128 Poslovnika Skupštine Crne Gore, 22. februara, kada je podnesena Inicijativa, nije bilo moguće zakazati vanredno zasijedanje.

“Ne može se zahtijevati vanredno zasijedanje u vremenu kraćem od 15 dana, a vanredno zasijedanje moguće je održati do posljednjeg radnog dana u februaru. Dakle, neznanje ili manipulacija ili što bi narod rekao ‘prodavanje magle’. Toplo Konjeviću preporučujem - Poslovnik u ruke”, naveo je Simović.

“Sa obimnim dnevnim redom, trenutno je predlog dnevnog reda 14 tačaka, i uz neka očekivanja proširenja dnevnog reda, to je sjednica koja će prilično dugo trajati”, ocijenio je Tuponja.

Prema njegovim riječima, posljednja tačka tog dnevnog reda je razrješenje predsjednika Skupštine.

 

 

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније