Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

09. 03. 2016. 14:02 >> 13:46

GRAĐANSKI SAVEZ

Osloboditi kabinet predsjednika ili na izbore

Nakon što je Upravi sud poništio odluku o smjeni Nikole Nikše Gojkovića sa mjesta predsjednika Opštine Herceg Novi, iz Građanskog saveza, koji je podnio tužbu, su saopštili da će tražiti da se oslobodi kabinet predsjednika za Gojkovića, ili nove izbore.

Građanski savez (GS) je poručio da smatra da je Gojković legitimni predsjednik Opštine Herceg Novi.

"On je to svojstvo imao sve od dana izbora na predsjedničku funkciju, ali mu je, nezakonitim i neodgovornim postupkom, većinske-vladajuće strukture odbornika u Skupštini opštine, bilo onemogućeno, da tu funkciju obavlja", saopšteno je iz Građanskog saveza, prenosi Radio Jadran.

Iz te političke grupacije ukazuju i na poništenu odluku lokalne Skupštine prilikom izbora Nataše Aćimović za predsjednicu Opštine, nakon čega je ona drugi put izabrana na to mjesto. Tvrde da je Opština u pravnom haosu, jer jer riječ o "jednovremenom postojanju dva predsjednika, na jedno radno mjesto".

"Ne samo, da se taj haos, za koji se ne može naći adekvatan primjer, ne samo u Crnoj Gori, nego i u širem okruženju, dogodio, već je nametnuo i niz drugih problema, od kojih je najvažniji kakva je pravna validnost odluka, koje su donošene u ime predsjednika Opštine, u vremenu kada je Nikša Gojković, na nezakonit način bio onemogućen, da vrši ovu dužnost, ako se zna, da poništenje Odluke o njegovom razrješenju ima dejstvo od dana kada je osporena odluka donijeta, jer se smatra da i nije postojala", saopštili su iz GS.

Oni takođe tvrde da brojnost učinjenih propusta i ozbiljnost njihovih štetnih posljedica, ne može se pripisati slučaju ili neznanju, već isključivo zloj namjeri.

Ta namjera je motivisana nastojanjem, da se sačuva vlast i obezbjede privilegije i lični interesi u DPS-u i Izboru. Poništene odluke ozbiljno su dovele u pitanje njihovu sposobnost, da odgovorno i savjesno vrše svoje odborničke dužnosti, već je srozan i ugled Skupštine, kao institucije, a predsjednička funkcija u Opštini izložena porugi", naveli su iz GS.

Oni sumnjaju da će vlast uvidjeti da je jedino rješenje da sami sebi skrate mandat.

"Zato ćemo insistirati kod nadležnih organa koji se staraju o načinu rada lokalnih samouprava, a to je predsjednik države, Vlada i MUP, odnosno njegov državni sekretar za lokalnu samoupravu, da zbog ovakvih propusta u radu Skupštine Opštine Herceg Novi preduzmu mjere kako bi se ovom odborničkom sastavu onemogućilo da dalje vrši vlast.
Takođe insistiramo od zakonodavne vlasti da ne sprječava izvršne odluke Suda i da tu odluku Upravnog suda izvrši", saopštili su iz GS.

Predsjednik GS, Nikola Gojković, kazao je novinarima da je još juče uputio zahtjev predsjedniku Skupštine Opštine da postupi po presudi Suda.

"Presuda Upravnog suda obavezuje strane na izvršenje. Nikola Gojković je legalni i legitimni predsjednik opštine. Predsjednik Skupštine opštine, kome je upućen zahtjev, je dužan, da bez odlaganja, a najviše u roku od 30 dana izvrši presudu Upravnog suda. Mi zahtjevamo da se omogući vršenje funkcije gradonačelniku, odnosno da se ne sprječava izvršenje odluke Upravnog suda", objasnila je generalna sekretarka GS, Tamara Vujović.

Ukoliko se ne bude ispoštovala presuda, Gojkovića je najavio dalju borbu pravnim sredstvima.

"Nećemo koristiti nikakvu silu, ali obratićemo se nadležnim isnititucijama i tražiti satisfakciju. Čekamo da u Službenom listu izađe odluka Skupštine o novom ponovljenom izboru Nataše Aćimović, odmah ćemo se opet obratiti Upravnom sudu sa istim zahtjevom da je njen reizbor uslijedio i zbog istih pravnih manjkavosti", kazao je Gojković.

U GS smatraju da zbog svih propusta neko treba moralno i pravno da odgovara, jer se Skupština ne rukovodi zakonom, što nikome ne služi na čast.

"Insistiraćemo na skraćenju mandata Skupštini. Više ne postoji mogućnost koalicije sa DPS-om, nakon reizbora Nataše Aćimović, a bili smo otvoreni za saradnju", poručio je Gojković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније