Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

09. 03. 2016. 18:43 >> 19:59
11

AMBASADOR SLOVENIJE

"Moguće da migranti dođu i do CG"

Ambasador Slovenije u Crnoj Gori Mitja Močnik poručuje da ta zemlja ne može biti odgovorna za zatvaranje granice za migrante, jer je na prvoj liniji Šengena i dodaje da je moguće da neki migranti dođu i do Crne Gore.

Slovenija ne može biti odgovorna za zatvaranje granice za migrante prema Hrvatskoj, jer je ona na prvoj liniji Šengena, kazao je Močnik za Atlas TV.

"Ako se smatra da je odgovorna ona država koja je na prvoj liniji Šengena, to baš i nije tačno, jer prvim ulaskom migranata, bilo da oni imaju ekonomske interese, bilo da traže azil, mora i država Evropske unije da sa njima izvede neki postupak, a ne samo država koja je na frontnoj liniji Šengena, pa je tu isto bio spor", ističe Močnik.

Slovenija od ponoći, ponovo u potpunosti primjenjuje Šengenski sporazum na svojoj granici sa Hrvatskom, jer je to u skladu sa dogovorom o zatvaranju balkanske migrantske rute, koji je postignut na samitu u Briselu između Evropske unije i Turske, u ponedjeljak.

Močnik je odgovarajući na kritike da postupak Slovenije nije human i u skladu sa ljudskim pravima, kaže da će vrijeme pokazati da li će migrantski talas biti zaustavljen.

"Mislim da će vrijeme pokazati kako će taj migrantski val biti zaustavljen, ako bude. Zvanične izjave svih naših predstavnika pokazuju da je migrantski put sad zaustavljen. Međutim, postoji velika opasnost da će u Grčkoj biti taj 'džep' oko 50.000 migranata, ako ne i više", objašnjava Močnik.

Slovenački ambasador kaže i da su različite informacije o promjeni balkanske rute kojom izbjeglice iz Sirije i drugih zemalja sa Bliskog istoka, idu ka zapadnoj Evropi. Dodaje da je moguće da neki migranti dođu i do Crne Gore.

"Koliko je Albanija spremna da ide u koštac sa tim problemom, ne znam. Znam koliko je Crna Gora. Koordinacija je napravljena, a i UNHCR je uključen. Migrante možemo očekivati u zavisnosti od toga koliko će migranata ići preko grčkih ostrva i kakav će biti njihov smještaj u Grčkoj", kaže Močnik.

Močnik je govorio i o ekonomskoj saradnji Crne Gore i Slovenije i o primjedbama slovenačkih privrednika na poslovanje u Crnoj Gori, navodeći da je u tom odnosu problem duga procedura, ali da, što je najvažnije, nije bilo žalbi na korupciju.

Slovenačke investicije u Crnoj Gori u 2014. godini, prema riječima ambasadora, iznosile su 166 miliona eura, a robna razmjena, 90 miliona eura.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније