Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

rtcg.me

17. 03. 2016. 10:20 >> 10:09
8

CGIK PORUČUJE

Postaviti ambasadora na Kosovu

Crnu Goru na Kosovu treba da predstavlja ambasador, saopšteno je iz Crnogorskog intelektualnog kruga (CGIK).

 

Oni su naveli da je naša ambasada od njenog otvaranja 2013, mnogostruko opravdala postojanje na Kosovu.

“Smatramo da je došlo virjeme da se i diplomatsko predstavljanje podigne na najviši nivo. Crna Gora je do sada bila predstavljena stalnim otpravnikom poslova, te smatramo da bi nivo predstavljanja na Kosovu trebalo da bude ambasadorski”, navodi se u saopštenju.

Iz CGIK-a su podsjetili da je glavna prepreka tome do sada bila verifikacija crnogorske nacionalne zajednice u Kosovskom ustavu.

“Nažalost, i pored odresitog stava zvanične Podgorice, Crnogorci do danas nijesu postali ustavna kategorija. CGIK je svjestan da se Ustav ne mijenja često i preko noći, te da taj pravni akt doživljava promjene , uglavnom, zbog krupnih državnih pitanja. Ustavne promjene svakako slijede na Kosovu, pa očekujemo da će se tada konačno na dnevnom redu naći i status crnogorske manjine”, dodali su oni.

Prema njihovim riječima, otvaranjem ambasada u Prištini i Podgorici, Crna Gora i Kosovo su naglasile opredjeljenje da žive i sarađuju na svim poljima , kao dobri susjedi.

“Tome je, uvjereni smo , za ovih nekoliko godina mnogo doprinijela i naša ambasada u Prištini, vjerujemo i kosovska u Podgorici. Zato smatramo da ustavno utemeljenje Crnogoraca na Kosovu, ne može ubrzati takozvani niži nivo diplomatskog predstavljanja u ambasadama, naprotiv. Ambasadorski nivo, može samo naglasiti puno međusobno povjerenje , da ce se odnosi Crne Gore i Kosova kretati  i dalje putem razumijevanja , koje u sebi sadrži i ispunjavanje dogovora i obećanja. Naravno, to sve zavisi od političke procjene vlasti naše matične države , Crne Gore”, poručuju iz CGIK-a.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније