Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

13. 05. 2013. 14:18   >>  15:05

PUT KA EU

Lukšić: Nijesmo na raskršću

Zapadni Balkan ne nalazi se na raskršću u smislu strateškog izbora, uprkos izazovima s kojima se Evropska unija trenutno suočava, kazao ministra vanjskih poslova i evropskih integracija Igora Lukšića, na međunarodnoj konferenciji „Zapadni Balkan na raskršću– izazov evropskih integracija u vrijeme krize“

On je na skupu saopštio da će u današnjem globalizovanom svijetu, ujedinjena Evropa imati sve veću ulogu kao globalni igrač.

„Mora se nastaviti dalje produbljivanje integracija unutar same Unije kako bi se na najbolji način odgovorilo izazovima današnjice, ali i njeno širenje na ostale evropske države koje žele postati dio evropske porodice. Stoga je nedvosmislen značaj poruke da su vrata Unije otvorena i da se nije odustalo od objedinjavanja Evrope i u doba kada se EU suočava s krizom unutar svojih granica“, saopštio je Lukšić.

On kaže da prijem Hrvatske ove godine, ali i početak pristupnih pregovora s našom državom su potvrde ovakve politike EU.

„Za nas ne postoji alternativa učlanjenja u Evropsku uniju! Zato i ne možemo govoriti da se Zapadni Balkan nalazi na raskršću u smislu strateškog izbora, uprkos izazovima s kojima se Evropska unija trenutno suočava. Rekao bih radije na raskrsnici koja znači da donesemo odluku koja znači razvoj novih mehanizama regionalne saradnje, po ugledu na neke druge, uspješne. Crna Gora će ih inicirati i boriti se da ih preostalih pet zemalja regiona koji još nisu u EU prihvate, kako bi ubrzali integracioni proces“, poručio je Lušić.

On kaže da put koji je pred Crnom Gorom, ima puno uspona i padova, krivina i pravina.

„Oprezno, odmjereno i odgovorno, vođeni od strane vas, dragi prijatelji u Evropskoj uniji, u dogledno vrijeme, stićićemo na cilj. I dati svoj skromni doprinos ideji, koliko lijepoj, toliko i zahtjevnoj, zvanoj Evropska unija“, zaključio je potpredsjednik Vlade.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније