Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

13. 05. 2013. 15:31   >>  15:32 1

NEZADOVOLJNI ODNOSOM

LP predstavila Deklaraciju o dijaspori

Nivo i intenzitet komunikacije države sa dijasporom je nedovoljan i neefektivan, smatraju u Liberalnoj partiji Crne Gore.

Zato je ta partija predstavila javnosti osnovne djelove „Deklaracije o dijaspori“ kojom su predviđene aktivnosti sa ciljem zauzimanja adekvatnog, zasluženog mjesta crnogorske dijaspore u institucionalnim i vaninstitucionalnim, vjerskim, kulturnim subjektima.

U saopštenju LP pozivaju institucije da otpočnu komunikaciju sa udruženjima naših građana u inostranstvu kako bi ih uključili, u skladu sa njihovim mogućnostima, u pregovaračke timove.

„Ekonomske i kulturne veze pripadnika dijaspore, njihova specijalistička znanja i iskustva rada i življenja u zemljma EU mogu, a i moraju, da daju veliki doprinos u procesu ispunjavanja uslova po pojedinim poglavljima“, smatraju u LP.

LP uvjerava da će uraditi sve u skladu sa mogućnostima kako bi vratili povjerenje dijaspore u matičnu državu i poboljšali položaj iseljenika.

Deklaracijom su obuhvaćene i ostale akcije: implementacija „mrežne ekonomije”, izrada baze podataka (sportista, naučnika, političara, medija itd), te umrežavanje sa sličnim domaćim subjektima.

„Potrebno je na nivou Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija ustanoviti pravilnik protokola posjete svih crnogorskih zvaničnih delegacija obavezu susreta sa predstavnicima dijaspore“, navodi se u saopštenju.

LP deklaracijom predlaže da se svake godine organizuju biznis forumi uspješnih crnogorskih poslovnih ljudi u dijaspori i na taj način vrši podsticaj povećanja međusobne privredno-investicione saradnje.

„Za povratnike, koji se opredijele da ulažu kapital u Crnu Goru stimulativnim mjerama omogućiti da za svako novootvoreno radno mjesto, njihova preduzeća budu oslobađena poreza na dobit u trajanju od pet godina od početka obavljanja djelatnosti i njihove registracije“, navodi se u saopštenju koje je potpisao član Odbora za međunarodne odnose i iseljenike LPCG Jovo Rabrenović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније