Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

22. 03. 2016. 08:01 >> 18:18
18

PAVEL PORUČIO

U NATO na proljeće 2017.

Predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a Petr Pavel izjavio je da će na osnovu iskustava novih članova Alijanse proces ratifikacije trajati do proljeća 2017. godine, nakon čega će Crna Gora pristupiti NATO-u.

"Želio bih da naglasim da lično podržavam članstvo Crne Gore u NATO-u, ali rezultat ne zavisi od mene. NATO i Crna Gora su sada usred pregovora o pristupanju koji će trajati nekoliko mjeseci. Kada se zaključe pregovori o pristupanju, saveznici će potpisati protokol o pristupanju. Onda je na nacionalnim parlamentima svih 28 članica Alijanse da ratifikuju ovaj protokol. Nakon što svi saveznici ratifikuju, Crna Gora može pristupiti Vašingtonskom sporazum i pristupiti NATO-u. Dok čeka na ratifikaciju, Crna Gora će početi da učestvuje na našim sastancima bez prava glasa, što predstavlja prvi korak ka punopravnom članstvu. Ja nijesam u poziciji da procijenim koliko će trajati proces ratifikacije, jer to zavisi od nacionalnih procedura u svakoj savezničkoj zemlji. Sadašnje procjene na osnovu iskustava novih članova ukazuju na proljeće 2017. godine", rekao je general Pavel u intervjuu Pobjedi.

General Pavel, koji je nedavno boravio u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori,  kaže da je impresioniran tempom reformi koje je Crna Gora sprovela u oblasti evroatlantskih integracija.

"Crna Gora može biti s pravom ponosna na sva dostignuća u ovom kratkom vremenskom periodu, u smislu ekonomskih, društvenih, političkih i vojnih reformi. Veliki je uspjeh da se u roku od jedne decenije nalazite u završnoj fazi pristupanja NATO-u", poručuje predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a.

Prema njegovim riječima, najveći bezbjednosni izazov za Balkan sastoji se od pritiska koji je izazvan izbjegličkom krizom, kao i bezbjednosni rizici u vezi sa stranim borcima, švercerima, trgovcima drogom i sličnim elementima koji koriste region Balkana kao tranzitni centar za njihove aktivnosti.

"Da bi se efektivno borili protiv ovih izazova, potrebna je saradnja među balkanskim narodima, a od ključnog značaja je njihova bliska saradnja sa Evropskom unijom i njenim relevantnim agencijama", poručuje Pavel.

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније