Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

31. 03. 2016. 12:11 >> 11:55

REAGOVALO MINISTARSTVO

Štićenica nije glasala 2012.

Štićenica Zavoda "Komanski most" S.J. u vrijeme održavanja parlamentarnih izbora 2012. godine nije se nalazila u toj ustanovi, i imala je poslovnu sposobnost, pa je kao i svaki drugi građanin koji ispunjava uslove, u skladu sa zakonom, mogla da ostavri biračko pravo, saopšteno je Ministarstva rada i socijalnog staranja.

 

Reagujući na pisanje dnevnog lista Dan, koji je objavio da je štićenica "Komanskog mosta" ipak glasala na parlamentarnim izborima 2012. iz Ministarstva su pojasnili da su sva lica koja se nalaze u toj ustanovi "lišena poslovne sposobnosti u vanparničnom postupku rješenjem koje donosi nadležni sud i koje je dužan da dostavi, između ostalog, državnom organu koji vodi matične registre".

"Takođe, obavještavamo javnost da je štićenica JU Zavod 'Komanski most', S.J., smještena u ovu ustanovu 18. jula 2013. godine, na osnovu rješenja Centra za socijalni rad Podgorica, 17.07.2013. godine, a da je istoj oduzeta poslovna sposobnost sudskom Odlukom 7.11.2013. godine. Iz navedenog se može zaključiti da je štićenica JU Zavod 'Komanski most' u vrijeme održavanja parlamentarnih izbora 2012. godine, imala poslovnu sposobnost i nije bila smještena u ovoj ustanovi, tako da je kao svaki drugi građanin koji ispunjava uslove, u skladu sa zakonom, mogla da ostvari biračko pravo", navode iz Ministarstva.

Iz resora Zorice Kovačević su istakli da Ministrarstvo rada i socijalnog staranja i direktor Komanskog Vaselj Dušaj nemaju uvid, niti pristup biračkom spisku.

Navode i kako je krajnje nehumano koristiti štićenike u političke svrhe, "jer tim licima je potrebna kontinuirana podrška i pomoć za obavljanje osnovnih životnih aktivnosti i potreba, koju svakako imaju u potpunosti od strane zaposlenih u ovoj ustanovi".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније