Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

02. 04. 2016. 12:19   >>  12:13 24

STANIČIĆ OCIJENIO

Presuda Šešelju poraz pravde i pravičnosti

Oslobađajuća prvostepena presuda Vojislavu Šešelju je, za sve žrtve, pobijene, prognane i raseljene, za njihove porodice, ali i za sve nas koji živimo zajedno na ovim prostorima, sramna odluka i nečovječna poruka, smatra Neven Staničić, potpredsjednik Crnogorske demokratske unije (Cdu) i kandidata za predsjednika opštine Tivat.

On se pridružio onima koji oslobađajuću prvostepenu presudu Vojislavu Šešelju doživljavaju kao duboko nepravednu.

"Zločini nad civilnim stanovništvom, progoni, mučenja i ubistva ne mogu biti abolirani, prebrisani i zaboravljeni. Ratni zločini i zločini protiv čovječnosti su najgori i najveći zločini, bez obzira ko su počinioci, a ko žrtve", kazao je Staničić.

Podsjećajući da kao što se prethodnim procesima i presudama u haškom Tribunalu nije sudilo narodima, već pojedincima, smatra da tako i ovom presudom, u kojoj su sudije donijele odluku od dva naprema jedan, stravični zločini partijske paravojske na čelu sa Šešeljom ne mogu postati "legitimni politički program", navodeći da sramni ratni i zločini protiv čovječnosti su to što im ime reče.

"Ako je neko u Tribunalu želio da se ovakvom presudom iskupi za neke ranije oslobađajuće presude i time napravi nekakvu nacionalnu/etničku 'ravnotežu', onda je nepravda upravo zastrašujuća. Takva presuda je, za sve žrtve, pobijene, prognane i raseljene, za njihove porodice, ali i za sve nas koji živimo zajedno na ovim prostorima, sramna odluka i nečovječna poruka", rekao je Staničić.

Smatra da oni koji slave, brane i pravdaju nacionalnu i vjersku mržnju i zasnivaju svoje političke programe na nasilju i zločinima, ovih dana slave.

"Ne treba nikad da zaboravimo da oni tim slavljem i zadovoljstvom govore samo o sebi i svojim vjerovanjima, a ne o narodu ili vjeri na koje se pozivaju.

Ističe da je za sve u Tivtu i za zajedničku budućnost u Crnoj Gori od najvećeg značaja da ignorisanje i pravdanje zločina i zločinaca nikad ne prevlada ljudske vrijednosti i tradiciju zajedništva.

"Međusobno poštovanje, solidarnost i zajednički život su temelji našeg društva i države i najbolji zalog naše budućnosti", zaključio je Staničić.

Пратите нас на

Коментари24

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније