Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

rtcg.me

02. 04. 2016. 14:13 >> 13:57
8

VUJANOVIĆ O KOSOVU

Granica ne opterećuje odnose

To što dio opozicije na Prištini ne prihvata rješenje o granici između Crne Gore i Kosova neće uticati na odnose dvije zemlje, smatra šef crnogorske države Filip Vujanović.

 

Podsjećajući kako Crna Gora i Kosovo imaju "sjajne odnose na svim nivoima", on je rekao da se "vrlo raduje da smo uspostavili dobru komunikaciju i saradnju".

"Mislim da je ona dobra i na državnom nivou i da je dobra na nivou opština. I vrlo me raduje da je ulcinjska opština u strukturi opština i komunikacija sa Kosovom uspjela da promoviše vrijednosti Ulcinja na Kosovu i da imamo iz godine u godinu kvalitetnu posjetu sa prostora Kosova, i dobru saradnju kroz turizam i ekonomiju dvije države", rekao je Vujanović.

On je, na proslavi Dana opštine Ulcinj, rekao da je mišljenje kosovske opozicije o granici s Crnom Gorom unutrašnja stvar te susjedne nam zemlje, što "neće uticati na naše odnose".

Ne komentariše presudu Šešelju

"Vi znate da je više godina u jednoj dobroj komisiji dvije države utvrđivana granica na jednom dobrom principu granice iz '74. godine. Da je na Vladi Kosova prihvaćen taj sporazum o granici. Da je u Crnoj Gori i na Vladi i u parlamentu ratifikovan. To je stvar unutrašnjih odnosa na Kosovu. Kao što vidite, mi iz Crne Gore to uopšte ne komentarišemo", rekao je Vujanović, koji vjeruje da će se to pitanje unutar Kosova kvalitetno riješiti.

Kazao je da mu je drago da je predsjednica Kosova, Atifete Jahtjaga odredila Komisiju koja se dodatno uvjerila da je markacija granice pravilno izvršena.

"Mislim da je to pitanje koje ni na koji način ne opterećuje naše odnose. Naprotiv, pokazuje da smo se o jednom ozbiljnom pitanju kao dvije države kvalitetno dogovorili", rekao je Vujanović.

Na pitanje kako doživljava oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju, predsjednik je rekao da je "sud u Hagu pokazao u dosadašnjim procesima da je krajnje individualizovao krivicu i da se krivični postupci vode prema licima koji su optuženi".  

Vlast u Ulcinju dobar primjer 

"Da bez obzira kako se postupci završe osuđujućom ili oslobađajućom presudom, oni predstavljaju individualnu odluku prema onome ko je optužen u postupku kod Haga. Prema tome, ne bi smjeli ni na koji način da utiču na odnose među narodima i među državama prostora bivše Jugoslavije. Dakle, Haški tribunal nije stvoren ni da bi mirio, ni da bi svojim odlukama svađao naše narode i naše države, nego da bi odlučivao o krivici onih koji su u haškom postupku", rekao je Vujanović.

Komentarišući novu vlast u Ulcinju, Vujanović je rekao kako vjeruje da je ona "dobar primjer zajedničkog djelovanja u interesu Ulcinja".

"Veoma pozdravljam ono što su prioriteti koje je predsjednik saopštio. Imali smo kratak razgovor prije svečane sjednice i jako je bitno da je finansijska konsolidacija prioritet. Da se već za ovako kratko vrijeme uspjelo u isplaćivanju određenih obaveza sa dobrom perspektivom  za sve dugove koji opterećuju opštinu kako bi se što prije servisirali", kazao je Vujanović. 

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније