Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Anadolija

02. 04. 2016. 16:21   >>  16:05 9

U REGIONU

Imamo najviše političara po glavi stanovnika

U Crnoj Gori do sada je zvanično registrovano 48 političkih partija, po čemu je vodeća zemlja u regionu po broju političara i partija po glavi stanovnika.

Kako je za Anadoliju saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, koje vodi Registar političkih stranaka u Crnoj Gori, posljednja politička partija koja je upisana u Registar je Srpska stranka. 

U Crnoj Gori je za osnivanje političke partije potrebno sakupiti 200 potpisa građana. U odnosu na broj stanovnika, kojih je u Crnoj Gori 625 hiljada, odnosno na broj građana sa pravom glasa, kojih je oko 500 hiljada, Crna Gora je lider u regionu kada je u pitanju broj političara i partija po glavi stanovnika.

Na svakih 13 hiljada građana Crne Gore dođe po jedna politička partija.

Poređenja radi, u Hrvatskoj na 3,8 miliona birača ima 143 stranke, dok u Srbiji, na sedam miliona birača, postoji 110 partija. U Bosni i Hercegovini, na 3,2 miliona birača ima oko 145 partija.

Politički analitičar i direktor nevladine organizacije Građanska alijansa, Boris Raonić, u razgovoru za AA, ističe da velika izlaznost na izborima i veliki broj registrovanih partija, neki su od indikatora uključenosti građana Crne Gore u politiku.

„Od ovih 48, trenutno je u parlamentu njih 17, a imamo i neke koje još uvijek nijesu ni registrovane kao partije. Sve to govori da smo i dalje u fazi sazrijevanja političke kulture i da još uvijek usitnjavanja koja se dešavaju nijesu rezultat programskih razlika, već liderskih sujeta, pa je za očekivati da sa sazrijevanjem društva, profilisaće se veće partije sa ideloškim razlikama“, kaže Raonić.

Nove partije u Crnoj Gori formiraju se uglavnom unutar opozicionog bloka. Tako je od početka 2015. godine osnovano pet novih političkih subjekata.

Nakon raskola u Pozitivnoj Crnoj Gori, dva poslanika te partije su krenula u osnivanje Građanskog pokreta, koji je kasnije dobio naziv Ujedinjena reformska akcija (URA).

Zbog neslaganja sa politikom Demokratskog fronta (DF), bivši lider ove grupacije Miodrag Lekić osnovao je politički subjekt DEMOS. Janko Vučinić, nekadašnji vođa sindikata željezare Nikšić, osnovao je Radničku partiju. Nekadašnji funkcioneri Socijalističke narodne partije Milan Knežević i Predrag Bulatović formirali su Demokratsku narodnu partiju (DNP), dok je Aleksa Bečić, kandidat SNP-a za gradonačelnika Podgorice na izborima u maju 2014. godine, formirao Demokratsku Crnu Goru.

Članovi Liberalne partije nezadovoljni radom rukovodstva ove partije, osnovali su Crnogorsku demokratsku uniju.

Talas formiranja novih partija prešao je nedavno i u redove vlasti. Zbog neslaganja sa politikom Socijaldemokratske partije (SDP), dio članova ove stranke osnovao je Socijaldemokrate Crne Gore.

No, osim što Crnogorci vole da se bave politikom, razloge za pravu inflaciju partija očigledno treba tražiti i u lukrativnim razlozima. Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju, u ovoj godini svakoga dana za finansiranje stranaka iz budžeta biće potrošeno 18.000 eura, što je više od 6,5 miliona za godinu.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније