Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

13. 04. 2016. 13:30 >> 13:19
2

BOJOVIĆ SMATRA

Pravna država kad se smijeni vlast

Građanski pokret URA nema dilemu da je nužna smjena vlasti da bi došlo do ubrzanije vladavine zakona u Crnoj Gori i konstituisanja pravne države, smatra potpredsjednik te političke organizacije, Rade Bojović.

                           

 

"Moramo suočiti ukupan pravni poredak u Crnoj Gori sa jednom temeljitom zakonodavnom kodifikacijom, sa daljom izgradnjom institucija, sa jačanjem ne samo nezavisnosti, nepristrasnosti i profesionalnosti sudija i tužilaca, već i sudske administracije. Pravni poredak moramo suočiti i sa izazovima borbe protiv korupcije. Kad to kažem onda mislim na ono za šta se URA zalaže, a to je da suočimo političku klasu Crne Gore sa jednim krupnim zakonom koji će da u svom fokusu ima ispitivanje porijekla imovine svih javnih funkcionera", smatra Bojović.

On je rekao da bi taj zakon trebalo da ima retroaktivnu klauzulu, jer je, navodi on, nužno da se raščiste stvari "oko nečega što je poslovično nepoštenje javnih funkcionera".

"To se odomaćilo u Crnoj Gori i tu praksu moramo suočiti sa licem pravde. U fokusu naše politike će biti i reforma kaznene politike. Ne smijemo dopustiti da se naši zatvori pretvore u odmarališta, a da kriminalci lagodno služe zatvorsku kaznu znajući da im imovinu niko neće oduzeti. Po dubini se, normativno i institucionalno, mora osmisliti angažovanje svih referentnih inistitucija pravnog poretka - od policije, preko tužilaštva, sudstva, zaključno sa zatvorskom politikom, sa ciljem oduzimanja imovine koja je proizvod nezakonitog bogaćenja i uopšte kriminalnih radnji. U tom pravcu će ukupna politika Građanskog pokreta URA biti koncentrisana", istakao je Bojović.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније