Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda ]

15. 04. 2016. 08:20 >> 08:04
8

STEJT DEPARTMENT

DPS-u Izvještaj oštar, opoziciji realan

Dan nakon što je Stejt department objavio izvještaj za Crnu Goru za prošlu godinu, u kojem su glavne ocjene - nekažnjivost vladinih funkcionera za korupciju, neefiksana primjena antikorupcijskih zakona, napadi i pritisci na novinare, medije i predstavnike civilnog sektora koji kritikuju vlast, poljuljano povjerenje građana u izbore - reakcije vlasti i opozicije su podijeljene.

 

Dok prvi smatraju da su ocjene iz izvještaja oštre, drugi ocjenjuju da su problemi u Crnoj Gori predstavljeni realno. Poslanik Demokratske partije socijalista Obrad Stanišić izjavio je za Pobjedu da je izvještaj Stejt departmenta oštar, ali da ga ozbiljno razmatraju.

“Korupcija jeste problem u našoj zemlji kada su u pitanju ljudska prava, ali ne i jedini u regionu, pa i šire. Neke ocjene kada je u pitanju borba protiv korupcije ne korespondiraju sa izvještajima o napretku naše države koji stižu iz Brisela i u kojima je rečeno da se osjeća napredak u svim oblastima”, kaže Stanišić.

Za razliku od njega, potpredsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović smatra da je izvještaj Stejt departmenta za Crnu Goru vrlo realan.

“Mislim da izvještaj predstavlja diplomatski šamar aktuelnom režimu u Crnoj Gori. Priča o našem fenomenalnom napretku i nevjerovatnim rezultatima, kako u borbi protiv korupcije, tako i u stvaranju demokratskog ambijenta pada u vodu i predstavlja klasičnu demagogiju”, izjavio je Abazović za Pobjedu.

U dokumentu koji je u sklopu redovnog izvještaja o stanju ljudskih prava u svijetu predstavio državni sekretar SAD Džon Keri, navodi se, između ostalog, da je korupcija među najvećim problemima, karakteriše je nekažnjivost, a da Vlada Crne Gore ne primjenjuje antikorupcijske zakone efikasno.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније