Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

15. 04. 2016. 18:02 >> 17:45

RAĐENOVIĆ PORUČIO

Nećemo dozvoliti buđenje nacionalizma

Liberalna partija Budve oštro osuđuje anticivilizacijske pokušaje buđenja nacionalizma i mržnje kroz devastaciju kulturno istorijskog nasljeđa našeg grada i kršenje svih zakonskih i moralnih principa kroz manipulacije i neistine, izjavio je Blažo Rađenović, predsjednik Odbora Liberalne partije Budva.

"Pozivamo zato državnog tužioca da preuzme svoju dužnost, kako mu i zakon nalaže, i po službenoj dužnosti procesuira one organizacije koji krše Ustav i zakon države uništavajući kulturno istorijska dobra pod društvenom zaštitom i devastirajući vrijednu budvansku baštinu koju su generacije naših porodica očuvale. Tužilaštvo se mora pozabaviti onim političkim i crkvenim organizacijama koji svojim manipulacijama i govorom mržnje dodatno jačaju atmosferu nacionalizma i agresije", rekao je Rađenović.

Ističe da su šokirani orkestriranom manipulacijom različitih udruženja, matica, crkava i drugih koji, kako kaže, na nedostojan način pokušavaju da uguraju sve Paštroviće i Budvane u svoje nacionalne šablone.

"Mi na to ne pristajemo. Kao ponosni Paštrović i Crnogorac građanskog i liberalnog duha, dužan sam da odbranim dostojanstvo svojih predaka, ali i svih građana pred ovakvim sramnim nastrajima onih čije je mjesto na smetlištu istorije. Sjetiće se i moji dragi Paštrovići od čijih nasrtaja su tražili zaštitu 1423. godine i da ih je ista ta crkvena organizacija i njen lider Amfilohije Radović, i prije samo 20 godina ugurala i sramotne ratne sukobe sa susjednim Dubrovnikom", kazao je Rađenović.

"Crkveno-politička organizacija, Srpska pravoslavna crkva, koja je registrovana u drugo državi, a privređuje u Crnoj Gori, ne smije i neće urnisati ono što smo mi svi zajedni vjekovima gradili i što ostavljamo u nasljeđe novim generacijama kao dobro evropske kulture i baštine. Mi, svi zajedno, uvijek smo umjeli da se usagasimo i odbranimo svoje dostojanstvo i zavičaj. Posebno ne smije i neće u cilju svojih sitnih finansijkih i politikanskih interesa uzurpirati miran život i svakodnevnicu građana Budve koji su dovoljno štete viđeli od djelovanja takvih špekulanata", dodao je Rađenović.

Poručuje da se budvanski liberali pozivaju na Ustav, zakone i očuvanje onoga što su kulturna dobra i istorijska baština, ali i na toleranciju i građanski i mediteranski duh koji je uvijek krasio Budvu.

"Uvjereni smo da će svoj posao u hitnom postupku obaviti i nadležno tužilaštvo a da će građani, kao i uvijek do sada, umjeti da smjeste manipulatore i nacionaliste onamo đe im je i jedino mjesto, u zaborav prošlosti", zaključio je Rađenović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније