Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

15. 04. 2016. 22:18   >>  22:03 13

PORUČUJU IZ MINISTARSTVA

Manjinski narodi integrativni dio CG društva

Paljenje albanske i kosovske zastave, koje se dogodilo sinoć u Podgorici, ispred objekta Capital Plaza, čin je izražavanja mržnje, nepoštovanja i netolerancije prema jednoj naciji, ocijenili su iz Albanskog nacionalnog savjeta u Crnoj Gori. "Ovakvi neprimjereni incidenti imaju lice netolerancije, diskriminatorni karakter, nepoštovanje različitosti, te ugrožavanje nacionalnog identiteta", poručili su iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Iz Ministarstva naglašavaju da manjinski narodi čine integrativni dio crnogorskog društva i, kao takvi, uživaju prava i slobode kao i svi ostali građani i građanke Crne Gore.

U Ministarstvu su sigurni da ovakvi neprimjereni pokušaji direktog ugrožavanja napora koje svi zajedno ulažemo u unaprjeđenje multikulturalnog i multinacionalnog društva države Crne Gore, neće narušiti dobre odnose između susjednih država.

Istovremeno, apeluju na nadležne organe da otkriju počinioce i procesuiraju ih u skladu sa zakonom.

U NSA se nadaju da se ovakvi slučajevi neće ponavljati i da će zemlje regiona sačuvati međusobne dobre odnose i ubrzati put prema demokratizaciji, emancipaciji, kao i euroatlantske integracije. 

"Nacionalni Savjet Albanaca u Crnoj Gori izražava duboku zabrinutost i oštro osuđuje vandalski čin, paljenje albanske i kosovske zastave ispred objekata ambasada u Podgorici. Ovakve pojave su neprimjeren čin, izražavanje mržnje, nepoštovanja i netolerancije prema jednoj naciji. Zato mi kao društvo imamo potrebu da više radimo na integrisanju i unaprjeđenju demokratskih, kulturnih i međuetničkih vrijednosti", kazali su iz Albanskog nacionalnog savjeta.

Predsjednik NSA Genci Nimanbegu danas razgovarao sa ambasadorom Albanije Ernalom Filom i predstavnikom Ambasade Kosova Blerimom Džemajlijem i informisao se o detaljima događaja.

"Nimanbegu je izrazio zabrinutost zbog događaja, očekujući da će akteri biti identifikovani i privedeni pravdi. Nadamo se da se ovakvi slučajevi neće ponoviti ubuduće, i da će zemlje regiona sačuvati međusobno dobre odnose, kao i ubrzati njihov put prema demokratizaciji, emancipaciji i Euroalantskim integracijama.

DP: Primitivan i anticivilizacijski čin

Demokratska partija Fatmira Đeke ocijenila je da paljenje zastava Albanije i Kosova u Podgorici predstavlja primitivan i anticivilizacijski čin.

“Vjerovali smo da su takvi sramni postupci daleko iza nas. Nažalost, nijesmo bili u pravu, jer i ovaj slučaj pokazuje da još uvijek postoje oni kojima ne odgovara saradnja i prijateljstvo u našem regionu”, kažu u toj stranci.

Iz DP izražavaju zadovoljstvo brzom reakcijom Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore, kao i nekih stranaka.

“Tražimo od nadležnih organa da što prije otkriju počinioce ovog zlodjela i primjereno ih kazne”, dodaju iz DP-a.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније