Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

rtcg.me/TVCG

26. 04. 2016. 12:16 >> 19:27
10

RAKČEVIĆ PORUČIO

Sporazum kapital svih građana

Sporazum o stvaranju uslova za fer i slobodne izbore kapital je svih građana Crne Gore, ocijenio je lider URE Žarko Rakčević. Prethodno su SDP, Demos i URA potpisali Sporazum o stvaranju uslova za fer i slobodne izbore, koji su usaglasili s Vladom.

Sporazum su potpisali lideri Demosa i URA-e Miodrag Lekić i Žarko Rakčević, potpredsjednica SDP-a Mirel Radić Ljubisavljević.

Tri dokumenta su danas potpisana - usaglašeni tekst leks specijalisa, Sporazum o slobodnim i fer izborima i deklaracija kojom se Socijalistička narodna partija (SNP), Demos i URA obavezuju da neće prije ni poslije izbora u koaliciju s DPS-om.

Rakčević je kazao da očekuje da će sporazum potpisati značajan broj političkih subjekata. Lider SNP-a, Srđan Milić, nije potpisao Sporazum, ali je potpisao zajedničku izjavu URA-e, Demosa i SNP-a.

“Lično sam zadovoljan postignutim”, poručio je Rakčević, dodajući da Crnoj Gori ne trebaju promjene koje nijesu mirne.

“Uvjereni smo da opozicija i DPS treba da obezbijede kontrolu izbora, kroz pozicije u državnoj administraciji i javnim predzećima. Želimo da učinimo sve da nestanu zloupotrebe državnih resursa i partijsko zapošljavanje, a da građani 9. oktobra slobodno biraju, bez ustezanja”, kazao je Rakčević.

"Mislimo da je ovo društveni kapital svih građana, u korist građanske države”, istakao je Rakčević.

URA, kako je kazao, nije zainteresovana za ministraske pozicije, ali razmatraju opciju da iz kvote koja im pripada na ministarskom niovu preporuče nekog od nestranačkih ličnosti. “Po dubini u državnoj adminstraciji, u ovih 16 institucija na nivou javnih preduzeća, javnih uprava, URA ima svoje kandidate i u tome će participirati na ravnopravnim osnovama”, pojasnio je Rakčević.

U vezi sa učešćem Pozitivne u Vladi, Rakčević je rekao da "tu nema dilema".

“Pozitivna, što se nas tiče, nije opozicija i neće biti u kvoti koja pripada opoziconoj listi”, poručio je Rakčević.

Očekuje da će ubrzo biti održana sjednica Skupštine, najvjerovatnije u četvrtak. Na toj sjednici bi trebalo da se raspravlja o leks specijalisu, novim ministrima u Vladi i o povjerenju predsjedniku Skupštine, Ranku Krivokapiću.

Sjednica Kolegijuma predsjednika Skupštine, na kojoj bi trebalo da se dogovori datum održavanja sjednice, očekuje se danas.

Po Sporazumu, opoziciji pripadaju ministarska mjesta u Ministarstvu finansija, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu rada i socijalnog staranja i Ministarstvu poljoporivrede. Opozicija će, takođe, dobiti mjesta potpredsjednika i pomoćničke funkcije s posebnim ovlašćenjima u ministarstvima zdravstva i prosvjete.

Opoziciji će pripasti i više od 50 funkcija u javnim preduzećima i oko 150 mjesta na administrativnom i savjetničkom nivou.

Demos: Nećemo s DPS-om, ostajemo dosljedni

Sporazum, koji je ishod Parlamentarnog dijaloga i aktivnosti opozicije u pravcu kontrole izbornog procesa i zloupotrebe državnih resursa, predstavlja iskorak u pravcu demokratizacije crnogorskog društva i ostvarivanje mehanizma kojim bi naredni izbori bili ravnopravna politička utakmica, saopšteno je iz Demosa.

Za sprovođenje Sporazuma neophodno je usvajanje posebnog zakona kojim bi se definisale odredbe i preciznije odredile nadležnosti delegiranih predstavnika opozicije u kontrolnom procesu. Iz Demosa podsjećaju da se taj zakon nalazi u skupštinskoj proceduri, a da se njegovo usvajanje očekuje po skraćenom postupku.

“Demokratska javnost očekuje od opozicionih stranaka principijelnost u borbi za uspostavljanje pravne države i efikasnost u dekriminalizaciji sistema. Demos, osjećajući odgovornost prema građanima koji mu iskazuju povjerenje, u saradnji sa opozicionim strankama koje su učestvovale u pregovorima o slobodnim i fer izborima, kreator je deklaracije – političke izjave – kojom se potpisnici obavezuju da neće ulaziti ni u predizbore, ni u postizborne koalicione saveze sa Demokratskom partijom socijalista na narednim parlamentarnim izborima koji su planirani za oktobar 2016. godine”, navode iz Demosa.

Time su, kako ističu, poslali jasnu poruku javnosti da ostaju dosljedni na političkom putu oslobađanja države od, kako navode, “destruktivnog upravljanja DPS-a, čiji se visoki funkcioneri nalaze pred nadležnim organima kao osumnjičeni za kriminalno udruživanje”.

“A međunarodna javnost u svojim izvještajima prepoznaje i ističe zabrinutost zbog nerješavanja afera i izostanka pravnog epiloga u slučajevima koji uključuju vladajuću stranku”, zaključuje se u saopštenju Lekićeve partije.

 

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније