Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

28. 04. 2016. 19:10 >> 18:57
2

ĐUKANOVIĆ O SPORAZUMU

Iskorak koji umanjuje podjele

Svi članovi Vlade saglasni su da je bilo vrijeme za iskorak koji umanjuje stepen podjela u crnogorskom društvu, kazao je premijer Milo Đukanović, komentarišući Sporazum o stvaranju uslova za fer i slobodne izbore.

Đukanović je, na 155. sjednici Vlade, kazao da je “tu vrstu ustupka mogla da napravi samo vlast i da je to  test spremnosti  na saradnju u korist države Crne Gore.”

Govoreći o resorima na čijem će čelu doći do promjena, predsjednik Vlade je ponovio ocjenu da u državnoj infrastrukturi Crne Gore ima dovoljno prostora za sve.

Vlada je usvojila Izvještaj o realizaciji Programa rada za I kvartal 2016, sa Izvještajem o realizaciji zaključaka Vlade za IV kvartal 2015. godine. 

“Programom za tekuću godinu  u I kvartalu planirano je ukupno 58 tema, od kojih je realizovano 46, ili 79,30 odsto. U diskusiji je konstatovano da se Program realizuje dobrom dinamikom, dok su kašnjenja u ispunjavanju preostalih obaveza objektivne prirode, najčešće zbog procedura usaglašavanja sa evropskim i drugim međunarodnim institucijama, te da su i ovi materijali u finalnoj fazi obrade”, saopšteno je iz Vlade.

Na sjednici je donijeta Uredba o uslovima za odlaganje naplate poreskih i neporeskih potraživanja.

“Osnovni razlog za njeno donošenje je potreba sveobuhvatnog i jedinstvenog definisanja postupka, kroz preciziranje uslova i rokova za odlaganje, utvrđivanje ovlašćenja za odlučivanje i definisanje instrumenata osiguranja plaćanja potraživanja. Novom uredbom se poreskim dužnicima, koji se suočavaju sa problemom nelikvidnosti, omogućava prevazilaženje problema u pogledu plaćanja poreskih obaveza, uz davanje garancije državi o izmirivanju duga u skladu sa odobrenom dinamikom. Utvrđeno je da se poreskom dužniku može odobriti odlaganje naplate poreskih i neporeskih potraživanja, ako dug iznosi najmanje: za fizičko lice – 500 eura, preduzetnika i malo pravno lice – 2. 000 eura, srednje pravno lice – 20. 000 eura i za veliko pravno lice – 50. 000 eura”, pojašnjavaju iz Vlade.

Vlada je donijela Strategiju reintegracije lica vraćenih na osnovu sporazuma o readmisiji za period 2016. – 2020. godine, sa Akcionim planom za 2016. godinu.

„Osnovni cilj Strategije je stvaranje preduslova za adekvatan pristup procesu povratka i reintegracije na svim nivoima kroz dodatno jačanje institucionalnog okvira, efikasan proces asistencije, edukaciju, kao i uspostavljanje sistema za praćenje sprovođenja planiranih aktivnosti“, navodi se u saopštenju.

U sklopu implementacije Zakona o energetici, Vlada je donijela Uredbu o naknadi za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije.

“Osnovni cilj Uredbe je stvaranje realnog i održivog mehanizma za obezbjeđivanje podsticajnih sredstava za proizvodnju električne energije iz ovih izvora, i samim tim kreiranje povoljnijeg ambijenta za investiranje u ovoj oblasti”, saopštavaju iz Vlade.

Radi stvaranja uslova za nesmetanu primjenu Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, Vlada je donijela Odluku o varijabilnom dijelu zarade i Odluku o otpremnini zaposlenih u javnom sektoru.

Vlada je donijela i odluke o otvaranju konzulata Crne Gore u Peruu, sa sjedištem u Limi i Čileu, sa sjedištem u San Havijeru. Na čelu konzulata nalaziće se počasni konzuli.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније