Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

29. 04. 2016. 20:02 >> 19:51
5

LIDERI OPOZICIJE

Konsultacije, bez sastanka

Lideri dijela opozicije trebalo bi da potvrde ranije predložena kadrovska rješenja za ministre. Kako nezvanično saznaje Televizija Crne Gore, biće riječi o kvoti SNP-a koji je, iako nije potpisnik sporazuma o sprovođenju fer izbora, zatražio dva ministarska mjesta, dok će potpisnici dobiti po jedno.

Međutim, nema zvanične potvrde da su se opozicionari sastali tim povodom i dogovorili se.

TVCG saznaje da je određenih konsultacija, ipak, bilo unutar dijela opozicionih stranaka koje su stavile potpis na sporazum, a koji bi trebalo da rezultira zajedničkim odgovorom na ponudu SNP-a koji traži da Aleksandar Damjanović bude ministar finansija, a Radivoje Rašović ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja.

TVCG pouzdano saznaje da URA i Demos smatraju da je najbolji model da sve četiri opozicione grupacije imaju po jednog predstavnika u Vladi, a da potpredsjednik bude nestranačka ličnost.

Demos je Gorana Danilovića delegirao za ministra unutrašnjih poslova, a URA Borisa Marića iz CGO za ministra rada.

Prema pouzdanim saznanjima TVCG, u URA-i i Demosu postoji ozbiljna rezerva prema onome što je saopšteno nakon sinoćnje sjednice glavnog odbora SNP-a, a koji su poručili da kandidati s njihove liste pored obaveza koje podrazumijeva ministarska funkcija imaju obavezu i da ispunjavaju ciljeve iz njihove stranke. Kako je rečeno Televiziji Crne Gore, to nije u duhu potpisanog sporazuma, niti u skladu sa cijelim političkim dijalogom, koji ima za cilj isključivo kontrolu izbornog procesa koja treba da spriječi zloupotrebe državnih resursa u susret izborima koji se očekuju na jesen.

Tanok: Sporazum doprinos jačanju demokratije

Potpisivanje sporazuma prokomentarisao je izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Čarls Tanok, koji je u izjavi za TVCG pozdravio taj potez.

“Pozdravljam potpisivanje sporazuma i smatram da su se sklopile sve kockice kako bi se na kraju godine održali fer i slobodni izbori. Sporazum je doprinos jačanju demokratije u Crnoj Gori i ja, kao i ambasador Drobnič, pozdravljam činjenicu da je sporazum postignut kroz politički dijalog u kojem su svi imali priliku da učestvuju", kazao je Tanok.

Potpisnici sporazuma će već u srijedu preći sa riječi na djelo, budući da je za srijedu zakazana sjednica Skupštine sa tri tačke dnevnog reda. Prva tačka je leks specijalis, odnosno predlog zakona o primjeni sporazuma o stvaranju uslova za fer i slobodne izbore. Druga tačka dnevnog reda biće razrešenje i izbor članova 40 Vlade Crne Gore, a treća predlog razrješenja predsjednika Skupštine Crne Gore, Ranka Krivokapića.

Abazović: Vjerujem u dogovor

Dritan Abazović iz URA-e kazao je, u telefonskom razgovoru za TVCG, da vjeruje u dogovor i da će premijer do početka sjednice Parlamenta dobiti konačan spisak opozicionih kandidata za nove ministre u Vladi.

Ako u međuvremenu ne bude dogovora o ponudi SNP-a koji traži dva ministarska mjesta to, kako je rečeno Televiziji Crne Gore, neće uticati na konačnu listu, jer premijeru spisak kandidata za ministre u Vladi šalju potpisnici sporazuma, a SNP nije među njima.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније