Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Cdm.me

03. 05. 2016. 19:59   >>  19:41 5

VUKOVIĆ OCIJENIO

"Opozicija skida odgovornost sa sebe"

Poslanik Demokratske partije socijalista DPS Miodrag Vuković kaže da se predlaganje nestranačkih ličnosti na pozicije ministara u Vladi premijera Mila Đukanovića može da govori o dvije stari – da opozicione partije koje su do sada potpisale politički Sporazum o fer i slobodnim izborima nemaju adekvatne kadrove u svojim redovima pa ubacuju civilni sektor, ili da skidaju odgovornost sa sebe i prebacivanju na nevladine organizacije.

Vuković ističe da se pokazuje ono na što se odavno skreće pažnja - da jedan dio civilnog sektora čine latentni politički subjekti kojima je samo trebala da se ukaže prilika kao ova da se počnu baviti politikom kao praktičnom djelatnošću.

"Predlog koji su objelodanili URA, SDP i Demos, da dva od četiri ministarska mjesta koja su ponuđena kroz politički Sporazum, daju ličnostima iz nevladinog sektora onda se otvaraju mnoge dileme. Postavlja se pitanje da li je trebalo cijeli postupak direktnije voditi, na način da partner u dijalogu u startu bude i nevladin sektor, kako bi se u završnom činu desilo upravo ovo, da nestranačke ličnosti uđu u vladu. S druge strane, pitanje je da li političke partije, koje umjesto svojih članova predlažu ljude iz nevladinog sektora, time šalju poruku da nemaju svojih stranačkih ljudi, već da se moraju ispomagati strukturama iz građanskog društva. Da li to govori o kadrovskom hendikepu ovih partija ili što se može naslutiti, da ovim potezom oni ne žele da preuzmu dio odgovornosti za političke procese, koje treba da vodi i ta vlada u kojoj će oni biti ministri“, komentariše Vuković u izjavi za Dnevne novine.

Pokazuje se, naglašava Vuković, da je naš civilni sektor nedovljno izgrađen, da je daleko je od demokratskog standarda, kada su ovakve strukture u pitanju.

"Konkretno, predlažu se ljudi iz nevladinog sektora, čime se pokazuje da ove partije, ne želieći da preuzmu odgovornost, prebacuju je na strukture koje formalno neće biti izložene bilo kakavom sudu poslije konstituisanja vlade izbornog povjerenja”, navodi Vuković.

Ovo je , ističe on,globalni apsurd, imajući u vidu da nigdje u praksi ne postoji primjer u kome građansko društvo vezuje svoje djelovanje za partije, krijući se iza imena civilnog sektora.

“Kod nas je to još i radikalnije, jer se civilni sektor stavlja isključivo u funkciju opozicije. Predstavnici NVO sektora koji će, navodno kao nestranačke ličnosti ući u Đukanovićev kabinet će svakako odrađivati posao za partiju koja ga je predložila, ne za neku nevladinu organizaciju. Ovo je zaista presedan. Ali, sada šta je tu je. Ovaj proces konačno treba završiti“, smatra Vuković.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније