Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

05. 05. 2016. 19:11 >> 18:58
9

CDU PORUČUJE

"SPC protiv tradicije i zakona, Vlada inertna"

Crnogorska demokratska unija (Cdu) podržava pokušaje pojedinaca iz Ministarstva kulture da, kako navode, zaustavi skrnavljenje i degradaciju sakralnih objekata koju čini Srpska pravoslavna crkva (SPC).

"Istovremeno, izražavamo protest što takva aktivnost prolazi bez podrške Vlade i političkih subjekata koji je čine. Njihovo ćutanje je nastavak neodgovorne politike koja dopušta da se srpska crkva ponaša kao država u državi. Nepoštovanje crnogorskih zakona je samo vrh ledenog brijega u negiranju i nipodaštavanju svega crnogorskog. Lako je predlagati zakone, kao onaj o slobodi vjeroispovijesti. Treba konačno učinjeti nešto konkretno i djelotvorno povodom višedecenijskog rušilačkog i negatorskog djelovanja srpske crkve u Crnoj Gori.  Najnovija sudska presuda u vezi crkve Sv. Dimitrija na Kruševcu u Podgorici, pokazuje da će proces restitucije crnogorske državne imovine biti opterećen formalnim i praktičnim problemima sve dok se ta oblast ne riješi odgovarajućim zakonom. Nije kriv sud, kriva je država koja ne želi da postavi stvari na jedini održivi i korektni način: crnogorska crkva je jedina legitimna i autentična pravoslavna crkva u našoj zemlji", saopšteno je iz Cdu.

Kako poručuju, crnogorski nacionalni, kulturni i politički identitet i integritet je nepotpun, neodrživ i nedovršen bez vraćanja prava i pravde za Crnogorsku pravoslavnu crkvu.

"Ako poglavar srpske crkve u Crnoj Gori ima drskosti da proziva održivost naše države i nacije u cjelini, besprizornim izjavama da Crna Gora ne mora biti vječna, uzimamo slobodu da ga podsjetimo da ni on nije vječan. Ukoliko ga, zbog svega onog što je činio i radio posljednjih tridesetak godina, ne sustigne ljudska pravda, sačekaće ga, ako je iskreni vjernik, ona druga - božja pravda. Njegov odnos prema crnogorskoj crkvi je samo jedna od stavki na dugom spisku njegovih nepočinstava. Sve ovo ne opravdava vladajuće strukture da svoju besplodnu i nedjelotvornu politiku zasnivaju isključivo na neminovnosti odlaska g. Radovića sa ovoga svijeta i sa funkcije koju obnaša", navodi se u saopštenju Cdu.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније