Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

rtcg.me

06. 05. 2016. 10:54 >> 12:30
11

ĐUKANOVIĆ U BUDVI

NATO vjetar u leđa EU integracijama

Poziv Crnoj Gori da se pridruži NATO alijansi jedno je od naših najvećih dostignuća decenije, i vjerujem da će to dati vjetar u leđa našim evropskim integracijama, ocijenio je premijer Milo Đukanović.

 

Predsjednik crnogorske Vlade je, u uvodnom izlaganju na 2BS Forumu u Budvi, rekao kako vjeruje da saveznici "prepoznaju naše namjere i da će brzo ratifikovati protokol, te da će Crna Gora 2017. godine postati članica NATO-a".

"U Varšavi će biti razmatrane glavne bezbjednosne teme na najvišem nivou i Crna Gora će prvi put biti za stolom kao pozvana zemlja. Formula našeg uspjeha je što naši partneri i prijatelji podržavaju naše ambicije i reformske napore u promovisanju demokratije", rekao je Đukanović, navodeći kako je 2BS Forum postao brend u širem okruženju.

Premijer smatra i da će crnogorsko članstvo u NATO doprinijeti evropskoj stabilnosti.

"Crna Gora će osigurati da vrata NATO-a ostanu otvorena za region", kazao je Đukanović.

Nastojali da uvijek budemo dio rješenja

Premijer je podsjetio da je Crna Gora, još prije formalne obnove nezavisnosti, imala jasnu viziju da bude dio evropske i evroatlantske porodice, te da sa svojim susjedima gradi odnose bazirane na međusobnom uvažavanju i povjerenju, i zajedničkim interesima.

"Otvarajući ovaj forum prošle godine izrazio sam nadu da će vas Crna Gora 2016. godine dočekati kao zemlja koja je dobila poziv za članstvo, i koja je već duboko u procesu pristupanja Alijansi. Znam da istinski dijelite radost s nama što smo taj cilj ostvarili. Za desetak dana, Crna Gora će na Ministarskom sastanku u Briselu potpisati Pristupni protokol sa NATO, čime se značajno podiže nivo naše saradnje", rekao je Đukanović.

Navodeći kako su stara i nova krizna žarišta latentna prijetnja svjetskom miru, Đukanović je rekao da svi moramo preuzimati svoj dio odgovornosti za njihovo rješavanje.

"Crna Gora to dobro razumije. Uvijek smo nastojali da budemo dio rješenja, i da na konstruktivan način, političkim sredstvima gradimo put do svojih ciljeva. Pokazali smo to upravo i ovih dana na unutrašnjem planu kroz dijalog vlasti i opozicijeo stvaranju uslova za kredibilnost izbornog procesa. Cijenimo da je to velika demokratska pobjeda Crne Gore. Mi smo svjesni da današnji trendovi sve veći fokus stavljaju na zajedničko kolektivno djelovanje. Zato želimo da budemo pouzdan partner i akter u svim forumima, bilo da je riječ o regionalnim ili širim međunarodnim okvirima, poput NATO, EU, OEBS, UN… Integracije u NATO i EU smo izabrali kao okosnicu naše spoljne politike, uvjereni da je za jednu malu, balkansku zemlju, kao što je Crna Gora, to jedini logičan izbor, put koji vodi održivoj i dugoročnoj stabilnosti, bezbjednosti i prosperitetu", kazao je Đukanović.

Podsjećajući da Crna Gora 21. maja obilježava veliki jubilej – deset godina od referenduma, premijer je rekao stimulansi, kao što je pozivnica za NATO, motivišu "da s podjednakim elanom nastavimo dalje na putu naših reformi".

"Potpisivanjem Pristupnog protokola Crna Gora će biti još jedan korak bliže formalnom članstvu. Istovremeno, to će biti početak procesa njegove ratifikacije od strane saveznica. Crna Gora će nastaviti sa predanim i odgovornim ispunjavanjem preostalih obaveza u oblasti vladavine prava, jačanja javne podrške, kao i ozbiljnim pripremama u vojno-odbrambenom sektoru za članstvo u Alijansi. Uvjeren sam da će saveznici, kao i do sada, to prepoznati i bez zastoja ratifikovati Protokol, ida će Crna Gora sljedeće godine u ovo vrijeme postati punopravna članica NATO. U međuvremenu, bićemo u prilici da učestvujemo u radu svih tijela Alijanse. Na Samitu NATO-a u Varšavi, na kojem će se na najvišem nivou raspravljati o najvažnijim temama za današnju evroatlantsku bezbjednost, prvi put će za istim stolom biti i Crna Gora, kao pozvana zemlja", rekao je Đukanović.

Članstvo u NATO doprinose stabilnosti regiona

To je, navodi on, prilika da svoju sudbinu napokon uzmemo u svoje ruke.

"I da osiguramo da se neke epizode iz dalje i bliže prošlosti nikad ne ponove. Iz tih razloga smatram da je poziv za članstvo u NATO u protekloj deceniji jedan od najznačajnijih uspjeha Crne Gore. Ubijeđen sam da će članstvo u NATO biti snažan vjetar u leđa Crnoj Gori i na polju evropskih integracija. U pregovaračkom procesu sa EU postigli smo zavidne rezultate. Otvorili smo 22 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena, i pripremili novih 8 za otvaranje. Svakodnevno smo angažovani na sprovođenju sveobuhvatnih reformi u cilju transformacije i usklađivanja našeg sistema sa evropskim. Činjenica da smo jednom nogom već praktično u NATO, samo može biti od pomoći. Procesi pristupanja EU i NATO, iako nisu identični, veoma su povezani i po mnogo čemu komplementarni", smatra premijer.

Siguran je premijer i da će članstvo Crne Gore u NATO u velikoj mjeri doprinijeti i stabilnosti regiona.

"A time i cjelokupne Evrope. Istorijski gledano, to je bio slučaj i sa svim prethodnim proširenjima NATO, posebno ako govorimo o periodu nakon pada Berlinskog zida. Smatram zato da politika otvorenih vrata i danas ima nesmanjen značaj. Kao buduća članica, Crna Gora će se zalagati da vrata NATO ostanu otvorena za sve zemlje koje to žele. Balkan je i dalje 'nedovršen posao', ali pozitivan trend je evidentan i treba ga održavati i konstantno ohrabrivati. Jer, nema balkanske, a time ni evropske stabilnosti bez potpune integracije Zapadnog Balkana u evropske i evroatlantske strukture", kazao je premijer.

Istakao je i da nije zanemarljiva uloga koju naše zemlje imaju u cjelokupnim naporima za suprostavljanje terorizmu i rješavanju pitanja stranih boraca i povratnika.

"Pohvalno je što su države Zapadnog Balkana angažovane i na ovom polju, u okviru regionalnog programa zajedničkih aktivnosti za sprovođenje politika za borbu protiv terorizma, koji se realizuje uz podršku EU i drugih međunarodnih partnera. Crna Gora je, zajedno sa svojim susjedima, dio ovih napora", kazao je premijer.

Iako, kako je rekao, Crna Gora nije bila direktno izložena talasu izbjeglica, preduzela je sve neophodne mjere kako bismo bili adekvatno pripremljeni u slučaju potrebe.

"Podsjetiću da su u jednom momentu tokom ratnih dešavanja u bivšoj Jugoslavijiizbjeglice činile preko 20% od ukupnog stanovništva Crne Gore. Zato veoma dobro razumijemo probleme sa kojima je danas suočena Evropa. Kao predsjedavajući Regionalnom inicijativom za migracije, azil i izbjeglice (MARRI) u ovoj godini, koristimo i taj put za promovisanje regionalnog pristupa u pružanju efikasnog odgovora na migratorne bezbjednosne izazove. Vjerujem da će članstvo u NATO otvoriti nove mogućnosti za još aktivnije angažovanje naše zemlje u cilju pružanja doprinosa pronalaženju odgovora na neke od zajedničkih izazova. Članstvo ne doživljavamo kao jednosmjeran proces, od kojeg samo Crna Gora ima koristi. Naprotiv. Svjesni smo obaveza koje iz toga proizilaze i spremni da preuzmemo svoj dio odgovornosti. Na taj način doživljavamo i svoju ulogu u okviru EU, i posebno u regionu gdje nastojimo da budemo faktor bezbjednosti i promoter konstruktivne saradnje", poručio je premijer.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније