Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

16. 05. 2016. 20:56   >>  20:39 7

PORUKA IZ DPS-A

“Crna Gora Krivokapića razumije 3-4%“

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić i danas poništava svoje ranije stavove, kao što je prošlog petka doprinio poniženju Skupštine neadekvatnom i nepravovremenom reakcijom, kaže poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Žana Filipović i ocjenjuje da je, kao i mnogo puta do sada, Krivokapić dosljedan u svojoj nedosljednosti. Poslanica DPS-a, takođe, tvrdi da Krivokapić ne razumije Crnu Goru, a njega Crna Gora razumije i podržava sa 3-4 odsto.

Krivokapić je, na početku današnje sjednice, ocijenio neprimjerenim to što u parlament nije došao premijer Milo Đukanović i članovi Vlade. On smatra da je premijer time iskazao nepoštovanje prema Skupštini Crne Gore, jer su se, kako je rekao, i ranije dešavali incidenti u parlamentu, koji su, po njegovom mišljenju, bili možda i veći od onog koji se desio u petak.

Filipović ocjenjuje kako je danas bilo dosta teško pratiti i razumjeti izjave odlazećeg predsjednika Skupštine date prije i tokom plenarne sjednice.

„Kao i mnogo puta do sada, bio je dosljedan u svojoj nedosljednosti. U tom zanosu i u opijenosti sopstvenom veličinom, a podstaknut harmonijom u dijalogu sa poslanicima DF-a, saopšti: “nijesam ja došao na njegovo (misleći na gospodina Đukanovića), nego on na moje i dobro je da je nikad neću doći na njegovo,  a mislim da bi njemu opet bilo dobro da dođe na moje”, navela je Filipović.

Filipović dalje podsjeća na Krivokapićeve izjave o Đukanoviću:

"Milo Đukanović predstavlja visoko stablo u istorijskoj šumi Crne Gore”(u junu 2010), zatim “Povratak Mila Đukanovića na poziciju premijera je nešto najbolje što se Crnoj Gori moglo dogoditi u aktuelnom teškom ekonomskom momentu”. Nije štedio ni riječi hvale ni neposredno prije posljednjih parlamentarnih izbora: “Nije lako biti najprvi, nije lako voditi, a ovu koaliciju vodi lider Milo Đukanović koji omogućuje da “naprijed Crna Goro” bude stalno i sigurno”... “Milo je svake godine bolji.”… “Koalicija, nema alternative”…“, podsjeća Filipović i pita: Šta se desi sa gospodinom Krivokapićem.

„Na čije to stavove on danas dođe. Kad je govorio istinu gospodin Krivokapić, danas ili nedavno?“, upitala je Filipović.

Ona ocjenjuje da i danas Krivokapić poništava svoje ranije stavove, kao što je, kako ocjenjuje, doprinio poniženju Skupštine Crne Gore u prošli petak, nadekvatnom i nepravovremenom reakcijom.

„Krivce traži svuda osim u sebi, jer nije imao autoriteta, a reklo bi se posebno ni želje da spriječi skandal koji su izazvali njegovi partneri iz DF-a. I nakon svega toga, sopstvenu odgovornost želi da prebaci drugom, očekujući da neko drugi profesionalno i ljudsko dostojanstvo baci pod noge“, ocjenjuje poslanica DPS-a.

Filipović navodi kako je premijer Đukanović ispunio svoju Ustavnu obavezu i dostavio formalni pisani predlog Skupštini o popunjavanju 40. Vlade i bio spriječen da obrazloži svoj predlog.

„Gospodin Krivokapić i mnogi drugi su izgleda zaboravili da se suštinski predlagači za većinu članova Vlade nalaze u sali, u liku „trojke“, kako Krivokapić voli da ih naziva (Demos, SDP i URA). Imajući sve to u vidu, formalni predlog u skladu sa Ustavom i Poslovnikom je tu, tu su i suštinski predlagači, tako da ništa nije nedostajalo da se sjednica nastavi prema utvrđenom dnevnom redu“, konstatuje Filipović i naglašava da Krivokapiću jedino može da smeta to što skraćivanje rasprave o Vladi brže dovodi do glasanja o njegovoj smjeni.

„Čudno je da mu je to sada problem, s obzirom da je 19. februara izjavio kako je njegova funkcija najmanji problem. Šta se desi sa gospodinom Krivokapićem? Kad je govorio istinu, 19. februara ili ovih dana“,  pita Filipović.

Ocjenjujući današnje Krivokapićeve opaske, Filipović primjećuje da je on i danas želio da pothrani svoju umišljenost.

„Hvaleći se da je bio protiv stavova visokog zvaničnika EU, gospodina Solane, i Beogradskog sporazuma, čime je prouzrokovao vanredne izbore. Vrijeme ga je kao i obično demantovalo, jer se pokazalo da je beogradski sporazum bio jedno od najstabilnijih uporišta referendumskog uspjeha“, konstatuje Filipović.

Kaže: Kako tada, tako i danas – Krivokapić ne razumije Crnu Goru, a njega Crna Gora razumije i podržava sa 3-4 odsto.

„Danas je prilično degutantno gledati idilu koja vlada u plenarnoj sali između odlazećeg predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića i poslanika DF-a. Sa jedne strane on, ljuti protivnik Beogradskog sporazuma, a sa druge oni, koji samo prije par dana rekoše da su i danas, kada obilježavamo 10 godina nezavisnosti, protiv te nezavisnosti. Zaista, imajući u vidu sve ovo, današnje riječi uvažene iskusne koleginice Ljubice Bebe Džaković: „Rekoh li vam ja davno ko je Ranko Krivokapić“, djeluju još ubjedljivije“, zaključuje se u saopštenju poslanice DPS-a u Skupštini Crne Gore, Žane Filipović.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније