Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

24. 05. 2016. 08:19 >> 08:02
8

LUKJANOV SMATRA

CG povećava potencijal NATO

Protivljenje proširenju NATO-a je konstanta koja prati spoljnu politiku Rusije još od rasprada Sovjetskog saveza. Vojna doktrina Ruske federacije od 2010. proširenje NATO vidi kao glavnu opasnost po nacionalnu bezbjednost zemlje, ali i aktuelna spoljnopolitička koncepcija naglašava da Rusija ima negativan stav prema proširenju Alijanse.

 

U ovoj, konzistentnoj ruskoj politici, iznenađujuća je jučerašnja izjava člana ruskog Savjeta bezbjednosti Jevgenija Lukjanova da je pristupanje Crne Gore Alijansi lična stvar.

Ulazak Crne Gore u NATO, po ocjeni Lukianova poja čaće vojno politički potencijal Alijanse. On tvrdi da sama Crna Gora ne predstavlja vojnu prijetnju za Rusiju, ali da će njen ulazak u NATO pojačati njegov vojnopolitički potencijal.

"Sama Crna Gora ne predstavlja prijetnju za Rusiju, međutim, njen ulazak u NATO će vjerovatno povećati vojnopolitički potencijal ove organizacije", izjavio je Lukjanov, a prenijela ruska agencija TASS.

Lukjanov je takođe saopštio da je odluka Crne Gore o pristupanju NATO lični izbor.

"To je lična stvar, to je njihov lični izbor. Na njima da odluče o tome. Ako misle da će njihova nacionalna bezbjednost imati korist od toga, onda je to tako", dodao je on.

Stalni predstavnik Rusije pri zapadnoj vojnoj alijansi Aleksandar Gruško nedavno je ocijenio da će ulazak Crne Gore u NATO oslabi će regionalnu bezbjednost i produbiti linije koje dijele Evropu.

"To sa Crnom Gorom nije prvo proširenje NATO, a ni jedno širenje te alijanse nije poboljšalo naše odnose sa zemljom koja je odlu ča da u nju stupi. Kao što se vidi, samo širenje NATO generiše psihologiju prifrontovskih država jer samo pomjera stare linije podjele i u suprotnosti je sa potrebom formiranja novog sistema kolektivne bezbjednosti na našem kontinentu", istakao je u petak Gruškov, nakon završetka dvodnevnog ministarskog sastanka u Briselu.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније