Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 05. 2016. 13:33 >> 13:16

DEDOVIĆ OCIJENIO

Parlament da konstatuje ostavke

Skupština Crne Gore na prvoj narednoj sjednici mora da konstatuje prestanak mandata poslanika koji su izabrani za ministre i o tome obavijesti Državnu izbornu komisiju (DIK), kako bi se sproveo postupak popune upražnjenih poslaničkih mjesta, saopštio je član DIK-a, Vlado Dedović.

On je kazao da je poslanicima, koji su izabrani za ministre, prestao mandat danom imenovanja na funkcije u izvršnoj vlasti.

"Sam čin ostavke u ovom slučaju nije relevantan, jer Zakon o izboru odbornika i poslanika propisuje da mandat poslaniku po sili zakona prestaje prije isteka vremena na koje je izabran – ako nastupi jedan od slučajeva nespojivosti funkcije poslanika sa drugom funkcijom, utvrđenom Ustavom i zakonom", rekao je Dedović agenciji Mina.

Prema njegovim riječima, sada je na potezu Skupština Crne Gore.

"Koja na prvoj narednoj sjednici mora da konstatuje prestanak mandata poslanika i da o tome u najkraćem roku obavijesti DIK kako bi se sproveo postupak popune upražnjenih poslaničkih mjesta, u skladu sa odredbama izbonog zakona Crne Gore", dodao je Dedović.

Kako je naveo, proceduru popune upražnjenog poslaničkog mjesta treba detaljnije urediti Zakonom o izboru odbornika i poslanika, kako bi se obezbijedilo dosljedno poštovanje ustavne obaveze da u Skupštini Crne Gore bude 81 poslanik.

"Ova procedura mora da bude praćena definisanim rokovima za postupanje Skupštine Crne Gore u postupku konstatacije prestanka mandata poslanika i dostavljanja obavještenja DIK-u o upražnjenom poslaničkom mjestu kao i rokovima za postupanje DIK-a u postupku popune upražnjenih poslaničkih mjesta", poručio je Dedović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније