Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

27. 05. 2016. 20:51 >> 20:44
2

PEJOVIĆ OČEKUJE

EU da učinke CG ocjenjuje pojedinačno

Učinci Crne Gore na putu ka Evropskoj Uniji trebalo bi da budu ocjenjivani pojedinačno, baš kao što je bio slučaj i prilikom članstva naše države u NATO savezu. To su predstavnici Vlade saopštili studentima na sjednici studenskog Parlamenta koja je održana na Cetinju. Pored politike proširenja, studente je zanimalo i kako se crnogorska aktuelna politička, ali i bezbjedonosna situacija u svijetu, mogu odraziti na evroatlanske integracije naše države.

Biljana Rovčanin, TVCG

Evoratlanska budućnost Crne Gore nakon decenije nezavisnosti bila je glavna tema drugog studenskog Parlamenta. Studente je najviše interesovala politika proširenja u  konteksu aktuelnih geopolitičkih dešavanja u svijetu.

“Očekuje li se da će Evropska unija procjenjivati spremnost država članica sa Zapadnog Balkana za članstvo pojedinačno, ili će biti zastupljen konvoj pristup”, pitala je studentkinja sa Univerziteta Crne Gore Jovana Radević.

“Mi se zalažemo za pristup individualnih zasluga, bez grupnog regionalnog pristupa koji bi, u ovom slučaju, za nas značio čekanje na druge”, odgovorio je glavni pregovarač Crne Gore sa EU Aleksandar Pejović.

 “Moj utisak je da više ne možemo da govorimo o talasima niti o nekom big bengu, kao što je to bio slučaj u 2006., nego možemo da govorimo jedino o pojedinačnim slučajevima i pojedinačnim prijemima”, siguran je nacionalni coordinator za NATO Vesko Garčević.

Studente je zanimalo i da li opasnosti koje vrebaju u svijetu, mogu uticati na evroatlanske integracije Zapadnog Balkana.

“To klatno progresa koje je značajno primaklo prema Briselu preko noći se može strmoglaviti i vratiti nazad , vratiti u prošlost”, kaže politički savjetnik premijera, Milan Roćen.

“Ima puno izazova kada je riječ o proširenju. Međutim, proširenje nema alternative”, poručuje ambasador Slovačke u Crnoj Gori Roman Hloben.

Zbog toga Crna Gora kao i do sada mora nastaviti sa predanim radom jer nas očekuje  puno obaveza u svim oblastima, pogotovo u poljoprivredi.

“Da li smatrate da će biti ugrožen kontinuitet napretka Crne Gore vezano za poglavlja 11, 12 i 13 obzirom na aktuelne promjene u ministarstvu.

 “Nisam više siguran da će poglavlje 11 biti otvoreno u prvoj polovini godine, kakava su bila moja prvobitna očekivanja jer  komunikacija zahtjeva kontinuitet, a tog kontinuiteta trenutno nema”, kazao je potpredsjednik Vlde Petar Ivanović.

Predstavnike studenskog Parlamenta primio je gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније