Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Beta, Tanjug

28. 05. 2016. 20:42 >> 08:33
6

VUJANOVIĆ U SARAJEVU

Regionalna unija-misija za buduće generacije

Jako je važno, bez obzira na stanje u Evropskoj uniji i njen odnos prema državama u regionu, kroz saradnju očuvati mir, poručeno je sa zajedničkog panela učesnika Samita100 biznis lidera Jugoistočne Evrope s liderima procesa Brdo-Brioni, održanog danas u Sarajevu. Na samitu učestvuje crnogorski predsjednik Filip Vujanović.

Rješavanjem ekonomskih pitanja, rješavaćemo i sva otvorena pitanja u regionu, koja ne treba da guramo pod tepih niti da im smanjujemo značaj, poručio je Vujanović na Samitu 100 biznis lidera Jugoistočne Evrope u Sarajevu.

Upitan da li je moguća unija u regionu prije ulaska u Evropsku uniju, Vujanović je odgovorio da je to misija koju će ostvarivati i buduće generacije, ali je ukazao na činjenicu da su, poredeći region sa nordijskim savezom, te države izuzetno bogate sa visokim životnim standardom.

“Ako se okrenemo budućnosti, a ekonomiji damo veći značaj, lakše ćemo rješavati otvorena politička pitanja. Moramo da se gradimo kroz  ekonomiju, da savlađujemo tržišne barijere i da napravimo balkansku šestorku koja će u ekonomskom smislu predstavljati dobar model koji će koristii iskustva Evropske unije”, rekao je Vujanović.

On je naglasio da je to potrebno sprovoditi kroz međunarodne, regionalne i bilateralne aktivnosti.

Kada je riječ o političkim temama, Vujanović je ocijenio da se često okrećemo prošlosti, sa ambicijom da je mijenjamo u korist onoga ko je posmatra.

“Moramo da se suočimo s tim da imamo svoju istinu i prošlost koja treba da koegizsitra, a da se mi okrenemo budućnosti i da otvorena pitanja rješavamo našom bilateralnom odgovornošću”, rekao je Vujanović i zaključio da region i EU treba da nam pomognu u tome.

Odnose treba da gradimo kroz ekonomiju, kroz smanjivanje tržišnih barijera, balkansku šestorku koja će predsatvljati, u ekonomskom smislu, dobar model koji će koristiti iskustva EU, kazao je Vujanović.

“Znajmo da smo težak prostor. Kako je govorio predsjedavajući Predsjedništva, Bakir Izetbegović, u prošlom vijeku pet ratova, dva svjetska, dva Balkanska, raspad buvše Jugoslavije... Teško je na ovim prostorima postići pomirenje sa takvim sjećanjima, i teško je postići pomirenje ako se vraćamo stalno u prošlost, sa ambicijom da prošlost promijenimo, žrtvujući budućnost, koja je naša primarna obaveza”, poručio je crnogorski predsjednik.

Izetbegović: Svi smo griješili i mogli uraditi mnogo više

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da proces pomirenja i normalizacije odnosa među zemljama u regionu ide u dobrom smjeru, ali ne i dovoljno brzo.

"Jasno je da proces pomirenja i normalizacije odnosa i saradnje ide u pravom smjeru, ali ne ide dovoljno brzo. Ide uzlaznom linijom koja ima padove i uspone", kazao je Izetbegović.

On je naglasio i da "to moramo prihvatiti i pomoći ljudima na Balkanu da više ne odlaze odavde".

Po njegovim riječima, tranzicija je dug proces koji je prožet ratovima, dok su "svađe kao saharin, jer hrane narod lažnim emocijama”.

"Treba kazati istinu i što više je približiti", istakao je predsedavajući Predsedništva BiH.

Izetbegović je ocijenio da Predsjedništvo BiH nije dovoljno učinilo na pomirenju u Bosni i Hercegovini.

Istakao je da je aktuelni saziv imao u planu da, zajedno sa vjerskim liderima, obiđu stratišta pripadnika svih tri naroda. Dodao je da se osjeća dužnim da Sarajlijama Srbima, koji su tokom rata u BiH devedesetih godina ubijeni na Kazanima, oda počast.

"To ću i uraditi", istakao je.

Na forumu učestvuje crnogorski predsjednik Filip Vujanović, kao i predsjednici Slovenije, Srbije,  Albanije, Makedonije, Kosova. Oni će se sjutra okupiti na regionalnom sastanku lidera "Brdo-Brioni".

Pahor: Bilateralne problem riješiti što prije

Predsjednik Slovenije Borut Pahor istakao je danas da je važno da zemlje regiona, bez obzira na trajanje procesa proširenja, rade na očuvanju mira i stabilnosti, te treba da bilateralne probleme riješe što je ranije moguće, sa ili bez pomoći EU.

On je, na predsjedničkom panelu Samita 100 biznis lidera jugoistočne Evrope u Sarajevu, kazao da su države inicijative „Brdo-Brioni“ procesa jedinstvenog stava da je integracija u Evropu, a za većinu država i u NATO, od bitnog značaja za perspektivu naroda i država, bezbjednosti i blagostanja regiona.

Pahor je ukazao da se postavlja pitanje da li, ako zbog Brisela dođe do odlaganja procesa proširenja, to pravi ozbiljne probleme miru, bezbjednosti i blagostanju naroda i država na Balkanu.

On je podvukao da odlaganje ne bi bilo dobro i da EU treba da ima snage da proces proširenja održi i pored institucionalne krize u kojoj se nalazi.

Ukoliko bi došlo do odlaganja „Brdo-Brioni“ procesa, svaka saradnja između država i naroda u regionu, prema njegovom mišljenju, ima još veći značaj u očuvanju mira i stabilnosti.

"Dođe li do bilo kakvog odstupanja u vremenskom planu proširenja, mi treba da učinimo sve da se održe mir i stabilnost", kazao je on.

Nišani: Volja za saradnju dokazana

U regionu postoji volja za saradnju i izgradnju povjerenja, i sada moramo da izgradimo mehanizme kako da to povjerenje konsolidujemo i da budemo efikasni u razvoju regiona, poručio je predsjednik Albanije Bujar Nišani.

Nišani je naglasio da je veoma važno da se gradi povjerenje i da je volja za tim već dokazana brojnim pozitivnim koracima koje su zemlje regiona  napravile.

“U našem regionu danas je veoma dobra situacija s političke tačke gledišta. Ko je prije 20 godina mogao da pomisli da će se čelnici država Zapadnog Balkana tako često sastajati i prijateljski razgovarati, fokusirajući se na zajedničku budućnost”, rekao je Nišani.

On je naglasio da je Albanija čvrsto posvećena izgradnji dobrosusjedskih odnosa, naglasivši da duboko vjeruje da ovaj region ima potencijal kada je riječ o razvoju.

Nišani je objasnio da se na putu eurointegracija, koji neće biti kratak niti lak, stvaraju mehanizmi za razvoj država regiona, da se približe kriterijumima koje njihovi građani zaslužuju.

“Važno je da u procesu eurointegracija razgovaramo o regionalnim, zajedničkim projektima”, zaključio je Nišani.

Ivanov: Ili ste sa ajkulama ili ste delfin

Svijet je u fazi velikih promjena, a međunarodne institucije su ostale u 20. vijeku, zbog čega ne treba čekati da donose odluke, već region mora sam da se uhvati u koštac sa rješavanjem izazova, ocijenio je predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov.

On je, u obraćanju na Samitu 100 biznis lidera jugoistočne Evrope, poručio prisutnima: „Dobrodošli u realan 21.vijek“.

Prema njegovim riječima, svijet više nije onakav kako smo poznavali i živimo u vrijeme ekstremnih događanja, a Balkan je jedan od tri najturbulentnijih regiona, koji je noćna mora za evropskog političara.

Istovremeno je naglasio da sve što se dešava bilo gdje u svijetu nas pogađa.

"Ovo nisu više geopolitika i geostrategija, već geoprofit, a mi se nalazimo na njegovim koridorima", poručio je Ivanov.

On je ukazao da je Balkan iskusio u migranstkoj krizi da ne treba čekati na odluke drugih, jer dok je Brisel razmišljao šta da radi, u regionu je razvijen sopstveni sistem kriznog upravljanja i rješavanja problema.

"To smo shvatili kao priliku da ponovo izgradimo povjerenje, što smo iskoristili", naglasio je Ivanov, dodajući da svaki problem treba razumjeti kao priliku i lekciju.

On je rekao da je jasno da su međunarodne organizacije ostale u 20. vijeku i nijesu razumjele izazove 21. vijeka.

"Mi imamo iskustva življenja u Jugoslaviji, koja je bila jedan bazen, a sada, kada smo postali nezavisne države, plivamo u Okeanu sa puno ajkula. Zna se šta treba raditi u tom slučaju – ili ste sa ajkulama ili ste delfin", naglasio je makedonski predsjednik.

Ivanić: Potrebno manje licemjerstva i više iskrenosti u region

Potrebno je manje licemjerstva i više iskrenosti u regionu, jer je situacija daleko od onoga kakva treba da bude, poručio je danas član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić na Samitu 100 biznis lidera Jugoistočne Evrope u Sarajevu.

Ivanić je, odgovarajući na pitanje da napravi paralelu između saveza nordijskih zemalja sa onim što bi moglo da bude u regionu zapadnog Balkana, rekao da je razlika u povjerenju, kojeg, prema njegovom mišljenju, kod nas još nema.

"Svi će reći da ono raste i da ga ima, ali u realnosti, otvoreno govoreći, još ga nema", ocijenio je Ivanić.

Nikolić: Svi zajedno u EU bez podmetanja noge

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ocijenio je da nedostaje zajednički nastup zemalja regiona pred EU, kako bi pokazali da svi želimo da budemo članice i to svi zajedno, ali je ujedno konstatovao da su se odnosi između država bivše Jugoslavije komplikovali u prošlom periodu.

On je, govoreći na Samitu 100 biznis lidera jugoistočne Evrope, kazao da su neke države ušle u prikriveni i latentni sukob, i da zbog toga nije bilo napretka u prošlom periodu, te je zaustavljen trend dobrih odnosa na Balkanu.

To je, prema njegovom mišljenju, možda izazvano migranstkom krizom, krizom u EU, jačanjem ultranacionalizma, posebno u Hrvatskoj, što, kako je naveo, "utiče na sve nas jer se radi o velikoj državi u ovom regionu".

Predsjednik Srbije istakao je da se u Evropi dobijaju trenutno aplauzi za evroskepticizam, a zemlje regiona žele u EU i zbog toga treba da se molimo da Unija opstane, kako bismo mogli da riješimo svoje probleme.

Države bivše Jugoslavije, kako je podsjetio, naslijedile su probleme koje, kada bi postojala volja, mogu lako da se prevaziđu.

"Mislili smo da smo bili na dobrom putu da ih prevaziđemo i onda je uslijedila kriza EU. Kriza je višeslojna i nije samo kriza proširenja. EU se nalazi pred pitanjem kako treba da izgleda, da li da bude skup država ili federacija. Osnovna je ideja da bude skup država, ali se osjetilo da postoji velika želja Brisela da bude glavni grad Evrope u kojem se sve odlučuje i vidjelo se da mnoge države žele da se izvuku iz toga. Ko želi sada da uplaši EU prijeti organizovanjem referenduma", ukazao je on.

Današnjem forumu prisustvovao je i treći član Predsjedništva BiH, Dragan Čović, predsjednik Kosova Hašim Tači, kao i specijalni gost, italijanski predsjednik Serđo Matarela. Jedino je izostala hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, ali će sjutra prisustvovati sastanku procesa Brdo-Brioni.

Osnovni cilj Samita100 poslovnih ljudi iz regije je da probaju da ujedine tržište od preko 25 miliona ljudi, kako bi se pokrenule nove inicijative, projekti, povećao broj zaposlenih i zajednički nastupilo na globalnom tržištu.

Samit100 održava se pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH.

Pejović: Niko od nas previše ne trudi da do EU stignemo jedni do drugih

Govoreći o konkurentnosti, na panelu o mobilnosti ljudi i roba u regionu, državna sekretarka Ministarstva održivog razvoja i turizma Daliborka Pejović je kazala da generalno smatra da je to problem zapadnog Balkana iz nekoliko razloga.

“Prvo, mi nismo prepoznali šta su naše šanse, barem ih još ne vidimo kao jedinstven proizvod. Drugo, svi se mučimo i trudimo da što prije stignemo do Brisela, ali se niko od nas previše ne trudi da stignemo jedni do drugih. Lično mislim da smo svi izabrali pogrešan put - da nas Evropska unija integriše u EU umjesto da se prvo sami integrišemo i da tu vrstu integracija kao kvalitet ponudimo njima, jer ćemo mnogo lakše, poznajući se jedni sa drugima, riješiti barijere i probleme, umjesto da nas na to upozoravaju iz EU”, kazala je Pejović.

Ona je ukazala da je nužno napraviti iskorake u smislu dostupnosti regiona za turizam u smislu saobraćajne infrastrukture. Pejović je dodala da je Crna Gora napravila zamajac u smislu investicija, ali to postavlja i izazov da li će se investitori uspjeti da zadrži na odgovarajući način, prenijela je federalna.ba

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније