Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

29. 05. 2016. 08:56 >> 08:38
4

JANJIĆ SMATRA

Lukšić bi mogao imati važnu poziciju u UN

Slovački kandidat za šefa Ujedinjenih nacija, Miroslav Lajčak, ima najveće šanse u trci za tu prestižnu međunarodnu funkciju, dok Igor Lukšić svoju kandidaturu treba da iskoristi za dobijanje neke druge pozicije u sistemu UN-a, smatra analitičar iz Beograda Dušan Janjić.

On je za Pobjedu izjavio da je za Lukšića bitno da, kako je rekao, ,,trči i uradi što više na promociji sebe i Crne Gore“.

"Novi generalni sekretar Ujedinjenih nacija će najvjerovatnije biti Lajčak ili bugarska kandidatkinja Irina Bokova. U toj trci je sve, kao i u politici i životu, stvar dogovora i trgovine. Ukoliko se procijeni da Lajčak ima najviše šansi da pobijedi, onda je pametno podržati tog kandidata, a zauzvrat se uvijek dobije neka druga uticajna pozicija u okviru Ujedinjenih nacija. Dakle, kada se trči za generalnog sekretara ne znači da je isključeno da se dobije pomoćnička ili neka druga pozicija. Sve u svemu, mislim da je dobro za Lukšića što trči i da treba da trči punom snagom, ali da već sada treba da razmišlja koga podržati u završnici izbora", navodi Janjić.

U okviru promotivne kampanje Igor Lukšić je već obišao svih pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti, među kojima Sjedinjene Američke Države, Rusiju, Kinu, Veliku Britaniju i Francusku.

Koordinator njegove kampanje, Milorad Šćepanović, naveo je za Pobjedu da je Lukšić imao veoma zapažen nastup kada je u Generalnoj skupštini UN predstavio svoj program i viziju budućeg djelovanja i razvoja UN sistema.

"Kampanja našeg kandidata dominantno je vezana za glavno sjedište UN u Njujorku kao i evropska sjedišta Zenevu i Beč, gdje učestvuje na sastancima i debatama na visokom nivou pod okriljem UN. U prethodnom periodu imali  smo više aktivnosti, a pored bilateralnih sastanaka sa članicama Savjeta bezbjednosti, posebno pet stalnih, održao je predavanja na Narodnom univerzitetu u Pekingu, Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih poslova Rusije, Džon Hopkins univerzitetu u Vašingtonu", naveo je Šćepanović.

On najavljuje i da će Lukšić ove sedmice, tokom posjete Londonu, govoriti na Londonskoj školi ekonomije i učestvovati u neformalnom dijalogu sa kandidatima za generalnog sekretara u organizaciji UNAUK.

"Učešćem na događajima u Londonu završava se druga faza kampanje promocije programa crnogorskog kandidata. Zadovoljni smo dinamikom kampanje, sadržajem posjeta i aktivnostima. Ostvarili smo zacrtane ciljeve, a što je najvažnije, učešćem u procesu izbora za novog generalnog sekretara Crna Gora je pokazala puni kredibilitet, te u tom smislu mirno čekamo ishod", zaključio je Šćepanović.

Dodaje i da je u periodu koji slijedi planirano još nekoliko posjeta Njujorku i drugim važnim međunarodnim centrima.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније