Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

29. 05. 2016. 13:07   >>  30. 05. 2016. 09:19 4

POSLIJE IZBORA

Muk: SDP će možda s DPS-om

Cijeli proces stvaranja uslova za fer i slobodne izbore prilično kasni, vremena je sve manje, kazao je predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa, Stevo Muk, i poručio da se mora djelovati brzo, usmjereno i odlučno. On je dodao da je Socijaldemokratska partija ostavila otvoren prostor za moguću saradnju s Demokratskom partijom socijalista poslije izbora.

 

On je ocijenio da imenovanje inspektora Agencije za nacionalnu bezbjednost može biti jedna od tačaka sporenja i da je opozicija dužna da odgovorno predloži kandidata. „Ne bi me iznenadilo da Demokratska partija socijalista (DPS) ponovo ospori nekog kandidata opozicije kako bi se spriječilo, makar nakratko, imenovanje svih sa opozicione liste“.

„Cijeli proces prilično kasni, a vremena je sve manje pa su i šanse sve slabije. Opozicione partije nijesu brzo i spremno odreagovale u ranijim fazama procesa, a DPS je zadovoljan, jer manje vremena znači manje šanse da se njihovi monopoli ospore. Ako znaju zašto su tamo otišli, a vjerujem da znaju, onda se mora djelovati brzo, usmjereno i odlučno što prije“, kazao je Muk agenciji Mina.

Prema njegovim riječima, dio opozicije je tražio prelaznu vladu i dobio je, a, kad prođe određeno vrijeme i novi ministri naprave presjek stanja, ministre treba pitati da li stvarno nešto mogu, koliko i kada.

„Nemam spektakularna očekivanja, ali vjerujem da je moguće odškrinuti vrata većoj kontroli državnih resursa, makar tamo gdje opozicija bude imala svoje predstavnike, odraditi posao kontrole biračkog spiska i pokazati da i ljudi iz opozicije mogu odgovorno obavljati najvažnije državne poslove“, kazao je Muk.

On smatra da eventualni ulazak Pozitivne u Vladu i preuzimanje predsjedavanja Skupštinom predstavlja logičan ishod podrške koju je ta stranka u januaru pružila opstanku Vlade Mila Đukanovića.

„Ostaje i dalje nerazumljivo što izgleda ni nakon drugog glasanja u Skupštini o ministrima u vladi, nećemo imati novog ministra vanjskih poslova i evropskih integracija – u zemlji kandidatu za članstvo u Evropskoj uniji, ali ćemo imati šest potpredsjednika Vlade“, naveo je Muk.

On je ocijenio da je rano prognozirati kako će izgledati sastav parlamenta nakon izbora, ali je, kako smatra, nesumnjivo da opozicija ima dosta posla ukoliko namjerava da ozbiljnije zaprijeti vladajućoj partiji.

„Socijaldemokratska partija očigledno ostavlja otvoren prostor za eventualnu postizbornu koaliciju sa DPS, iako vjerujem da su oni, po principu „najveća ljubav najveća mržnja“ posljednji koje bi Đukanović pozvao u novu vladu“, naveo je Muk.

To je, kako je dodao, i ključna tačka političkih razlika u odnosu na URU i Demos, koji su se obavezali da neće u koaliciju sa DPS-om „i možda ključni razlog što ove tri partije ne mogu formirati principijelnu predizbornu koaliciju“.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније