Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

29. 05. 2016. 19:00 >> 18:50
1

BRDO - BRIONI

Stabilnost ključ razvoja

Predsjednici zemalja regiona održali su danas u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH) sastanak procesa Brdo-Brioni. Sastanku su prisustvovali predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednik Slovenije Borut Pahor, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, srpski predsjednik Tomislav Nikolić, predsjednik Kosova Hašim Tači, predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov, predsjednik Albanije Bujar Nišani, kao i predsjednik Italije Serđo Matarela kao počasni gost.

Predsjednici balkanskih zemlja su nakon plenarne rasprave usvojili zaključke.

"Mi, lideri Brdo-Brioni procesa potvrđujemo da je stabilnost ključ ogromnog potencijala Jugoistočne Evrope i garant njene konsolidacije u Evropsku uniju. Prepoznajemo da je naša odgovornost da stvorimo stabilno političko okruženje koje je pogodno za ekonomski razvoj i sveukupni napredak Jugoistočne Evrope", navodi se u zajedničkom saopštenju nakon sastanka.

Navodi se da su se čelnici država regiona obavezali da će graditi međusobno povjerenje, razumijevanje i pomirenje među njima i ostalim liderima Jugoistočne Evrope kroz učestvovanje u direktnom i otvorenom dijalogu, sa ciljem da pomire razlike, i da promovišu istinu, pravdu i vladavinu prava.

Obavezali su se da će iskreno podržavati jedni druge i djelovati tako da jedni drugima pomognu u procesu Evropskih integracija, te procesu evroatlanskih integracija za one zemlje koje žele da se priključe NATO-u.

Kako su naveli, preduzeće konkretne aktivnosti na rješavanju preostalih otvorenih pitanja kroz intenzivan dijalog i političku komunikaciju na visokom nivou, u skladu sa međunarodnim pravom, počevši od implementacije važećih bilateralnih i multilateralnih ugovora i važećih sporazuma, uključujući Sporazum o pitanjima sukcesije.

Obećali su da će se bezuslovno suzdržavati od retorike ili preduzimanja bilo kakvih radnji koje mogu doprinijeti podizanju napetosti i stvaranju političke nestabilnosti u Jugoistočnoj Europi.

Naveli su da će tražiti sveobuhvatna i koordinirana rješenja za tekuće globalne prijetnje sigurnosti koje utiču na sve nas, kao što je migrantska kriza i terorizam, i animirati sve aktere u regionu kako bi smanjili uticaj globalnih sigurnosnih prijetnji na stabilnost i sigurnost Jugoistočne Europe i njenih susjednih država.

 

Kazali su da će raditi na poboljšanju obrazovnih sistema i proširiti mogućnosti za mlade ljude kako bi bili spriječeni odliv mozgova i negativni demografski trendovi.

Obavezali su se da će jačati rodnu ravnopravnost, posebno na liderskim pozicijama, i iskorijeniti nasilje nad ženama i nasilje u porodici u Jugoistočnoj Evropi, uvažavajući rad relevantnih nevladinih organizacija.

Takođe se navodi da će poboljšati ekonomsku konkurentnost, smanjiti prepreke koje sprječavaju slobodan protok ljudi, roba i kapitala širom regije, te zajednički promovisati ekonomski potencijal Jugoistočne Evrope.

Navodi se da će lideri zemalja regiona dodatno unaprjeđivati povezanost kroz zajedničke projekte u oblasti energije, infrastrukture i transporta, takođe koristeći mogućnosti koje daju instrumenti regionalne saradnje i svi ostali instrumenti.

Nastaviće sa uvođenjem i implementacijom standarda Evropske unije i promovisanjem evropskih vrijednosti putem ambicioznih političkih, pravosudnih, socijalnih i ekonomskih reformi koje grade bolja društva i ekonomije za sve naše građane.



 

"Vjerujemo da će konsolidacija Jugoistočne Evrope u Evropski uniju ispuniti i ojačati osnivačku viziju Evropske unije o Evropi ujedinjenoj u miru i prosperitetu. Ostajemo čvrsto opredijeljeni za ovu zajedničku viziju i nastaviti ćemo da radimo u okviru Brdo-Brioni procesa kao ključne platforme za politički dijalog na visokom nivou koja unaprjeđuje stabilnost i krajnji cilj Jugoistočne Evrope unutar Evropske unije", navodi se u saopštenju.

Predsjednici država regiona su se složili da će naredne godine Republika Makedonija biti domaćin sastanka Brdo-Brioni.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније