Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

rtcg.me

31. 05. 2016. 13:36 >> 11:08
52

ĐUKANOVIĆ PORUČIO

"Izvući nauk iz Mojkovca i Dubrovnika"

Premijer Milo Đukanović poručio je danas da ni Mojkovac 1916, ni Dubrovnik 1991 nijesu bili u nacionalnom interesu Crne Gore i da bi iz tih događaja država morala da izvuče nauk. Đukanović je to poručio, na premijerskom satu, odgovarajući na pitanja poslanika. Poslanik Demokratskog fronta (DF) Janko Vučinić pozvao je premijera Đukanovića da ostvari svoje prijetnje koje mu je, kako je kazao, uputio na sjednici parlamenta 14. maja.

 

"Ako hoće, ja sam spreman. Ako premijer misli da to uradi preko njegovih kerbera, ja sam spreman i na to, ali to neće biti dobro ni za premijera", rekao je Vučinić.

Inače, početak sjednice obilježila je rasprava o tome je li prekršen Poslovnik time što Vučiniću i poslaniku SDP-a Džavidu Šaboviću nije dozvoljeno da premijeru postave pitanje.

Pitanje Vučinića odnosilo se na, kako je kazao, prijetnje premijera na posljednjoj sjednici, a Šabovića hoće li premijer kazniti ili unaprijediti predsjednika Političkog savjeta DPS-a, Svetozara Marovića.

Dio opozicije negodovao je i zbog toga što novinarskim ekipama nije dozvoljeno snimanje početka sjednice u plenarnoj sali, pa je Milutin Đukanović (DF) zatražio prekid sjednice. 

Labudović: Simović srozao parlament

Nakon što je Šabović negodovao, jer na sajtu Skupštine nije objavljeno njegovo pitanje za premijera, predsjedavajući Milutin Simović, rekao je da ono nije bilo u skladu s Poslovnikom Skupštine Crne Gore, te da nije iz domena rada Vlade.

Nebojša Medojević (DF) rekao je da će Simović ući u političku istoriju kao neko ko je dozvolio da Skupština Crne Gore danas izgleda kao parlament Sjeverne Koreje. On je rekao da nije ni crnogorski, ni demokratski, ni evropski, ali ni natovski, da se najjačoj i jedinoj opozicionoj grupaciji, kakav je DF, uskrati pravo da pita premijera šta je mislio kad je na posljednjoj sjednici, kako je rekao, uputio prijetnje poslaniku DF-a Janku Vučiniću.

Emilo Labudović iz Nove rekao je da je Simović parlament srozao na najniže grane. 

"Gospodine Simoviću, više ste ovdje da štitite parlament, a ne lik i djelo gospodara i da širite strah", kazao je Labudović, i pozvao Simovića na zaštitu ugleda parlamenta.

Simović je rekao da on štiti ugled parlamenta, pozivajući na poštovanje Poslovnika. Poslanik DF-a Andrija Mandić pozvao je premijera da ipak odgovori na pitanje Vučinića.

"Ništa se neće desiti. Premijer je tu, mislim da je tako najbolje da se prevaziđe tako ovaj problem. Nije dobro da izvuku zaključak da se neko uplašio", kazao je Mandić.

Premijerski sat u međuvremenu su napustili poslanici DF-a, koji su na svojim mjestima ostavili poruke za predsjednika Vlade Crne Gore. Simović je istakao da je DF svojim performansom povrijedio Etički kodeks.

Šef kluba poslanika SNP-a, Aleksandar Damjanović, interesovao se za nedavni verbalni sukob na relaciji premijer - Srpska pravoslavna crkva (SPC). Pitao je i da li premijer smatra da nedavni verbalni sukobi sa predstavnicima SPC doprinose pomirenju.

Premijer je rekao da se ne može govoriti ni o kakvom, pa ni verbalnom sukobu s predstavnicima SPC. On je podsjetio da je u jednom intervjuu govorio o djelovanju SPC koje je protivno interesima Crne Gore. Đukanović je rekao da živimo u državi koja je izbjegla opasnost od nacionalnog prebrojavanja.

Damjanović je prokomentarisao i riječi Đukanovića povodom proslave desetogodišnjice nezavisnosti 21. maja - "da više ne smijemo da se nađemo ni pod Mojkovcem ni pred Dubrovnikom".

"Teza od tome da su Mojkovac i Dubrovnik isti ne piju vodu. To nijesu iste kategorije. Mojkovac je za ponos, Dubrovnik nije za ponos. Razlika je to što se te Vi bili na čelu tokom napada na Dubrovnik, a tokom bitke u Mojkovcu na čelu su bili neki bolji ljudi", kazao je Damjanović.

Premijer je Damjanoviću odgovorio da je citirao samo ono što je u tom vremenu napisao tada "Glas Crnogorca." Đukanović je kazao da bi rasprava o Mojkovcu i Dubrovniku odvela sjednicu parlamenta u drugom smjeru i da to ne želi.

"Ali vjerujem da se možemo složiti da ni jedno ni drugo nije bilo u nacionalnom interesu Crne Gore. I to je bilo moje upozorenje sa govora povodom desetogodišnjice nezavisnoti. Sa Mojkovca smo izgubili državu i nestali sa mape svijeta, a nakon Dubrovnika takođe ugrozili neke od temeljnih vrijednosti crnogorskog društva. Zato je bilo moje upozorenje da izvučemo nauk, ne da bi neko profitirao i da će biti najbolje da striktno slijedimo naše političke interese", kazao je Đukanović.

"DPS će odgovorno o Maroviću"

Lider DPS-a je, u vezi potpisanih sporazuma funkcionera DPS-a Svetozara Marovića sa tužilaštvom o priznanju krivice i da li će zbog toga biti kažnjen u okviru partije, odgovorio da "ako je to najveći problem crnogorskog društva, onda on ne brine o budućnosti crnogorskog društva".

"Nemojte da sumnjate, DPS će i sa tim problemom izaći na kraj na jedan odgovoran način, kao što je izlazila sa svim dosadašnjim problemima. Ja mislim da mi imamo mnogo važnijih, zahtjevnijih i složenijih problema u crnogorskom društvu od problema koji se tiči bilo koje partije i partijskog života pojedinačno", odgovorio je Đukanović.

Kad je riječ o pismu, rekao je da su ćirilica i latinica ravnopravni u Crnoj Gori. Premijer je saopštio da je na ćirilici izdato više od 30.000 ličnih karata.

Odgovarajući na pitanje Zorana Jelića (DPS) o smjernicama Vlade za ekonomski razvoj Crne Gore, premijer Đukanović je kazao da je ekonomska kriza snažno ukazala na slabosti zemalja u razvoju, u kojima su potrebne strukturne reforme.

"Pitanje je šta treba da uradimo u narednom periodu kako bi dostigli dohodak u zemljama EU. Izvještaji pokazuju da je potrebno unaprijediti poslovni ambijent daljim reformama. Vlada je u aprilu usvojila dokument kojim se želi doprinijeti povećanju konkurentnosti ekonomije, kao primarni cilj ekonomskog razvoja", kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, predviđene reforme realizovaće se kroz mjere usmjerene na razvoj biznis zona, podsticaja i poreske olakšice u turizmu, kao i podsticaje direktnih stranih investicija.

On je dodao da reforme obrazovanja žele da doprinesu poboljšanju konkurentnosti i lakšem zapošljavanju, što će ozbiljno uticati na rast BDP-a. Đukanović je naveo i da će reforma zdravstvenog sistema poboljšati finansijsku održivost u toj oblasti, kao i pružanje usluga.

Još nema pregovora za Institut "Simo Milošević"

Obrada Gojkovića, nezavisnog poslanika zanima da li je Vlada donijela zvanične odluke kojima se zaustavlja proces privatizacije Instituta Igalo započet prošle godine i kako te odluke glase. On je konstatovao da ni javnosti, a ni mediji nijesu pretjerano zainteresovani za privatizaciju Instituta "Simo Milošević" u Igalu.

Đukanović je odgovorio da je sprovoden postupak prodaje 56,48 odsto akcije Instituta. Na četvrtom tenderu, kako je rekao, pristigla je samo jedna ponuda iz Londona. Podsjetio je da je u novembru potpisan kupoprodajni ugovor, da do krajnjeg roka nijesu ispoštovani uslovi, zbog čega je ugovor raskinut.

Vlada, kako je rekao, nije nastavila aktivnosti na prodaji akcija, a kad se za to stvore uslovi, kako je rekao, postupak će biti javan.

Predsjednika Liberalne partije (LP), Andriju Popovića, interesovala je bezbjednosna situacija u Crnoj Gori na početku glavne turističke sezone.

"Posebno, kakva je bezbjednosna situacija u Opštini Kotor sa apelom da se hitno izmjeni i dopuni Pravilnik o unutrašnjoj sistematizaciji MUP-a Crne Gore, kako bi se formirao Centar bezbjednosti Kotor i na taj način ulila dodatna sigurnost gradana/ki i turista, ozbiljno narušena u posljednjih nekoliko godina, brojnim uznemiravajućim događajima", rekao je Popović.

"Aktivnosti reorganizacije se ne mogu sprovoditi ad-hoc. Ipak, želim da Vas uvjerim da ćemo dodatno sagledati potrebu za organizacionim provjerama. Nećemo pobjeći od te potrebe i obaveze. Ono što se dešavalo u posljednjih godinu, sa nekoliko tragičnih događaja i nekoliko pokušaja ubistava, obavezuje nas da dodatno izučimo taj problem", odgovorio je Đukanović. 

Premijer je dodao da je u Crnoj Gori danas za trećinu manje kriminalnih grupa nego 2011. i da je u posljednje tri godine opala i stopa kriminaliteta.

"Tokom ljetnje turističke sezone boravi veliki broj gostiju, uključujući bezbjednosno interesantna lica. Najčešći motiv sukoba klanova je krijumčarenje narkotika. Biće pojačana prevencija i međunarodna razmjena podataka", kazao je Đukanović.

Poslanika Pozitivne Gorana Tuponju zanima koje mjere i radnje preduzima Vlada kako bi se u Crnoj God poboljšao investicioni ambijent u odnosu na postojeći, "imajući u vidu finansijski potencijal crnogorskih iseljenika?

"Koje ste probleme uočili i kako namjeravate da ih riješite?", pitaće Tuponja.

Nezavisni poslanik Dritan Abazović želi da zna u čemu se sastoji interes države da, kako kaže, sprovodi postupak kupoprodaje i izdavanje u dugoročoni zakup do 90 godina izuzetno vrijednog zemljišta na lokalitetu Buljarice, a da prethodno nije donesena detaljna urbanistička razrada uređenja tog prostora.

“Valorizacijom Buljarice direktni efekti po budžet”

Valorizacija lokaliteta Buljarice imala bi direktne finansijske efekte po budžet Crne Gore i doprinijela bi realnom rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP), ocijenio je premijer Đukanović. On je rekao da Buljarica, sa svojim zaleđem, predstavlja značajan resurs turističkog i ekonomskig razvoja Crne Gore.

Odgovarajući Abazoviću, Đukanović je objasnio da je Prostornim planom posebne namjene za obalno područje, koji je prošao javnu raspravu, predviđeno da primarna namjena tog lokaliteta bude turizam.

„Tokom pripreme dokumentacije, Tenderska komisija, u saradnji sa profesorima Ekonomskog i Građevinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, uradila je analizu ekonomske isplativnosti valorizacije tog lokaliteta koja je pokazala da bi direktni finansijski efekti valorizacije po budžet države i opštine iznosili 137,85 miliona eura, kao i da bi investicija doprinijela realnom rastu BDP-a“, poručio je Đukanović.

Analiza je pokazala i da bi u periodu izgradnje direktno radno mjesto na projektu našlo više stotina radnika, a u fazi eksploatiacije više hiljada radnika.

“Investicija bi doprinijela i povećanju javnih prihoda po prosječnoj godišnjoj stopi od 1,55 odsto u narednih pet godina“, rekao je Đukanović.

Abazović je pitao i koji organ je i na osnovu čega utvrdio postojanje javnog interesa za navedenu valorizaciju lokacije Buljarica, ako i zašto je u tom postupku zaobiđena crnogorska Skupština, u čijoj je nadležnosti donošenje odluke o davanju u dugoročni zakup do 90 godina dobara u svojini Crne Gore.

Đukanović je odgovorio da Skupštna nije i da ne može biti zaobiđena.

Skupštini će se, kao i u svim drugim slučajevima, nakon sporvedenog tenderskog postupka ukoliko bude zainteresovanih, dostaviti na davanje saglasnosti ugovori o kupoprodaji sa investicionim ulaganjima i o dugoročnom zakupu morskog dobra“, saopštio je Đukanović.

Tanja Debeljević, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари52

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније