Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

31. 05. 2016. 11:22 >> 12:17
1

ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Opalo povjerenje u partije i institucije

Procenat građana Crne Gore koji imaju povjerenje u političke partije je pao na 25 odsto, što je pad od devet procenata u odnosu na prethodne ankete, pokazali su rezultati ankete PASOS projekta otvorene uprave.

Istraživanje je pokazalo da je povjerenje građana Zapadnog Balkana u nacionalne i međunarodne institucije opalo u 2015.

"Sveukupno, anketa je pokazala da su političke stranke najgore prošle među domaćim institucijama u trećem godišnjem anketiranju u okviru projekta Zagovaranje za otvorenu vladu, koji finansira EU radi podsticanja transparentnosti uprave u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji", saopšteno je iz Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) i Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

Ističe se da je najdrastičniji pad povjerenja u instucije zabilježen u Makedoniji.

navodi se da su u Makedoniji ispitanici identifikovali političke stranke i vladinu Kancelariju za borbu protiv korupcije kao posebno nepouzdane.

"Političke stranke i dalje ostaju predmet najmanjeg povjerenja sa 75,6% ispitanika koji se izjašnjavaju da ne vjeruju političkim strankama. Međutim, pravosudni sistem i Državna komisija takođe imaju visok nivo nepovjerenja sa procentima od 67,3% i 65,1%", rekla je Kendresa Sulejmani, analitičarka Centra za istraživanje i kreiranje politika u Skoplju, koja je nadzirala projekat anketiranja u Makedoniji.

Ostale države u regiji, kako je saopšteno, iskusile au sličan, iako manje dramatičan, pad povjerenja javnosti u ostale institucije, posebno one koje su obilježili skandali.

"Na primjer, procenat Kosovara koji kažu da vjeruju Misiji za vladavinu prava Evropske unije na Kosovu (EULEX) i samoj Evropskoj uniji doživjele su oštar pad. Povjerenje u EU je palo sa 64% u 2014. na 53% u najnovijem istraživanju, koje je sprovedeno u jesen 2015.", piše u saopštenju.

Najviše povjerenja u vjerske grupe imaju građani Bosne i Hercegovine.

"Više od 62% ispitanika iskazalo je da ima određeno ili puno povjerenje u vjerske institucije. Političke partije su rangirane posljednje, s više od 77% ispitanika koji kažu da imaju malo ili nimalo povjerenja u te organizacije", navodi se.

Saopšteno je da je opao procenat građana Srbije koji vjeruju u predsjednika te zemlje, sa 54 odsto u 2014. na 44% u prošloj godini.

"Građani Srbije su izrazili najniži nivo povjerenja u NVO-e među šest zemalja. Samo 28 odsto je reklo da su imali neki nivo povjerenja u te organizacije", piše u saopštenju.

U Albaniji, visoko povjerenje i dalje uživaju NATO i Evropska unija, daleko više nego što Albanci imaju povjerenja u domaće institucije.

PASOS je mreža nezavisnih think tankova u Evropi i Centralnoj Aziji. PASOS daje podršku organizacijama civilnog društva koje individualno i zajednički podstiču javnu participaciju za pitanja javnih politika na nivou EU, u ostalim evropskim i globalnim strukturama, i u širem okruženju Evrope i Centralne Azije.

Ankete na Zapadnom balkanu su sporevele šest PASOS članica: Institut za demokratiju i medijaciju (Albanija), Analitika Centar za društvena istraživanja (Bosna and Herzegovina), Riinvest Institut za istraživanje razvoja (Kosovo), Centar za istraživanje i kreiranje politika (Makedonija), Centar za demokratiju i ljudska prava CEDEM (Crna Gora), Centar za monitoring i istraživanje CeMI (Crna Gora), i Centar za euroatlantske studije (Srbija).

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније