Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I.P. ]

16. 06. 2016. 08:05 >> 07:51
12

ROĆEN O NATO-U

Nijesmo očekivali da nam Rusi aplaudiraju

Način na koji smo obnovili nezavisnu državu i stvorili mogućnost da sami odlučujemo o svojoj budućnosti alfa je i omega svih naših uspjeha, ocijenio je glavni politički savjetnik premijera Mila Đukanovića, i bivši šef diplomatije, Milan Roćen.

On je izrazio uvjerenje da će se upravo ovo vrijeme nekad zvati zlatnim dobom crnogorske diplomatije.

Na predavanju povodom desetogodišnjice obnove nezavisnosti na Fakultetu političkih nauka (FPN), Roćen je podsjetio na riječi američkog predsjedničkog kandidata, kongresmena Džona Mekejna, koji je rekao da je crnogorski referendum "možda najveći demokratski projekat u Evropi poslije završetka Hladnog rata", prenosi Pobjeda.

"Ni najveći optimisti među nama nijesu mogli ni slutiti 2006. godine da će Crna Gora nakon samo 10 godina biti na vratima NATO-a. Nije prošao ni mjesec otkako je 19. maja u Briselu na ministarskom nivou potpisan Pristupni protokol u prisustvu premijera Mila Đukanovića, a već je ratifikovan od strane četiri zemlje članice. Krajem ovog mjeseca, 29. juna, biće četiri godine otkako smo na prvoj međuvladinoj konferenciji otvorili pregovore sa Evropskom unijom", kazao je Roćen.

On je podsjetio da smo od ukupno 35 poglavlja otvorili 22, sa velikim izgledima da uskoro počne otvaranje novih poglavlja.

Odgovarajući na pitanje da li očekuje reakciju Rusije povodom pristupanja Crne Gore NATO-u, Roćen je izrazio uvjerenje da neće biti većih problema bez obzira na to što se stav Moskve, kako je rekao, želi ovdje zloupotrijebiti zbog unutarpolitičkih razloga.

"Nijesmo ni očekivali da će nam Rusija aplaudirati zbog naše orijentacije da postanemo članica NATO. Kretanja na globalnom planu uticala su da se glasnije čuje stav Moskve prema članstvu Crne Gore u Alijansi", kazao je Roćen.

On je dodao da je Rusija nama tradicionalno prijateljska zemlja, te da Moskva i Crna Gora imaju svoje interese.

"Ja sam ubijeđen da to sve ide u dobrom smjeru. Rusija je zemlja koja ima odlične odnose sa mnogim zemljama koje su članice NATO-a", kazao je on.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније