Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

22. 05. 2013. 15:14 >> 15:14

URAĐENO MALO

Bojović: Država u pogrešnim rukama

Predsjednik Izvšnog odbora Pravedne Crne Gore Rade Bojović poručio je da Crnu Goru, sedam godina nakon obnavljanja njene nezavisnosti, vidi kao državu u pogrešnim rukama.

Bojović je rekao agenciji MINA da je najveća dobit od obnavljanja crnogorske nezavisnosti to što je pružena šansa „jednom inferiornom i neodgovornom društvu da od sebe napravi pristojnu zajednicu“.

Crna Gora se, dodao je, ipak našla na spoljnopolitičkoj mapi i ponovo je postala dio međunarodnog političkog poretka i istovremeno je povećala svoje šanse da se priključi evroatlantskoj civilizaciji, što bi dugoročno trebalo da bude ljekovito.

„Međutim, na unutrašnjem planu nije urađeno ništa što bi bilo od presudnog značaja za napredak države i društva“, rekao je Bojović agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, ojačana je partitokratija i politika ličnog interesa, vladavina zakona se još ne nazire.

„Živimo u malokrvnoj i neslobodnoj građanskoj zajednici, stvorili smo nepravedno društvo sa sumnjivim ili namještenim režimskim milionerima i siromašnom većinom, imamo slabu ekonomiju i prezaduženu državu koju guši stranački, etatistički i koruptivni duh, nijesmo riješili pitanje crnogorskog identiteta, toleriše se velikodržavna, klerikalna i diskriminatorska praksa“, rekao je on.

Upitan kako, kao neko ko je bio u bloku za nezavisnost, sada vidi državu Crnu Goru, Bojović je rekao da je vidi kao državu u pogrešnim rukama.

„I kao državu prema kojoj dvolično i uporno pružaju ruke oni koji su sve učinili da ne bude država. Konačno, kao beznadežnu i kvazi-državu ukoliko se ne pokrenu radikalne sistemske reforme koje će ići u pravcu promjene političke klase i utemeljenja demokratske, preduzetničke i državotvorne zajednice zasnovane na vladavini zakona“, naveo je on.

Bojović, koji nije uspio da se kandiduje za predsjednika Crne Gore zbog nedovoljno sakupljenih potpisa podrške, ocijenio je da je situacija nakon predsjedničkih izbora prirodan ishod dominirajuće crnogorske politike.

„Demokratska partija socijalista i (Filip) Vujanović su sasvim zaslužili da se dalje urušavaju. Socijaldemokratska partija je zaslužila da se zapetljava između unutarrežimskog opozicionarstva i DPSovskog zagrljaja. Dok je Lekićevski našminkana i udrobljena opozicija zaslužila da joj izmakne pobjeda upravo na ovakav način”, rekao je on.

Bojović je ocijenio da su se izbori u svakom slučaju pretvorili u političku lakrdiju i dodatno ojačali poludemokratski poredak.

Bojović je, pored ostalog, saopštio i da u Pravednoj imaju namjeru da do jeseni reformišu politički klub i pripreme se za samostalan nastup na lokalnim izborima na Cetinju i Podgorici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније