Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Nataša Mitrović [ TVCG/Mina ]

25. 06. 2016. 17:46 >> 22:26
25

PREDLOŽIO JASAVIĆ I MUGOŠU

Đukanović, do daljnjeg, vodi MVPEI

Premijer Milo Đukanović kazao je da je predložio da Azra Jasavić bude imenovana za potpredsjednicu Vlade, a Branimir Mugoša za ministra poljoprivrede. Kazao je, takođe, da će, do izbora novog ministra, on upravljati Ministarstvom vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) i da će to pitanje biti formalizovano na sjednici Vlade u četvrtak.

 

Đukanović je rekao da sada o predlogu Jasavić i Mugoše treba da glasa Skupština, kako bi bili izabrani i već naredni dan radili u punom kapacitetu.

U međuvremenu je, kako je istakao, krenuo proces obnove u MVPEI, pogotovo u vezi s prvim saradničkim mjestima ministra. „Vjerujem da se ova situacija neće odraziti na kvalitet obaveza koje Crna Gora ima na planu integracija i ukupnog vođenja spoljne politike“, rekao je Đukanović na konferenciji nakon sjednice Savjeta za praćenje realizacije izbornog programa Demokratske partije socijalista (DPS).

On je kazao da radi na izboru novog minstra i da sagledava sva moguća rješenja.

„Pokušavam da dođem do rješenja koje bi moglo biti dugoročno, a ne kratkoročno. Pokušavam da definišem najbolje rješenje. Čim ga budem imao predložiću ga“, kazao je Đukanović.

Upitan da prokomentariše navode potpredsjednika Vlade, Milorada Vujovića, kako su opozicioni ministri opstruirani, Đukanović je rekao da te ocjene nemaju argumentovano utemeljenje. On je kazao da zna o čemu priča Vujović i da su se saglasili da jedan broj opozicionih članova ima interesovanja za nešto što nije predviđeno Sporazumom ni Leks specialisom. “Ima ambiciju da preduzme nadležnosti drugih državnih organa”, dodao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, ako neko treba da pravi reviziju poslovanja Vlade i državnih organa, za to u sistemu postoji nadzorna institucija. “To ne pripada bilo kojem ministru iz vlasti ili opozicije”, rekao je.

Đukanović je ocijenio da su se u posljednje četiri godine u Crnoj Gori najviše manifestovale slabosti u političkom sistemu. 

“Slabosti koje je generisalo jedno neočekivano, neodgovorno ponašanje jednog od partnera u vladajućoj koaliciji, čime je usporeno funkcionisanje političkog sistema, a samim tim i donošenja odluka i rad administracije”, naveo je Đukanović.

Na pitanje da li smatra da funkcioneri koji su podnijeli ostavke na funkcije u DPS-u treba da budu isključeni iz partije, Đukanović je rekao da nije bitno šta on smatra već šta kaže Statut. 

On je pojasnio da predsjedniku partije ne pripada pravo da tumači Statut već statutarnoj komisji i da je siguran da će ona to uraditi na valjan način. “Ne sumnjam da će DPS, koja ima statutarnu komisiju, pitanje pažljivo izučiti i pridržavati se odrednica Statuta”, istakao je Đukanović.

"Pobijedićemo u oktobru"

Crna Gora je napravila ozbiljan iskorak na planu ekonomskog i demokratskog razvoja i Demokratska partija socijalista je tokom deset godina dala najprepoznatljiviji pečat tim ostvarenjima, ocijenio je Đukanović. On je, na sjednici Savjeta za praćenje realizacije izbornog programa DPS-a, kazao da se državni posao nikad ne završava i da se sada Crna Gora nalazi na početku procesa emancipacije društva.

"Tačno je da smo sačuvali Crnu Goru od rata, doveli je do ekonomske održivosti, obnovili nezavisnost, usmjerili je putem evropskog i evroatlantskog razvoja, ali je nepobitno tačno da je zaostajala i da smo svjesni da smo u deset godina prevalili prvu dionicu na putu njene emancipacije, ubrzanog ekonomskog i demokratskog prosperiteta i stvaranju pretpostavki za njeno stajanje u red najrazvijenijih evropskih država", rekao je Đukanović.

On je istakao da je DPS, za 25 godina postojanja, napravila puno uspjeha, ne samo na državnom planu, već da je u svim izbornim procesima u kojim je učestovala izašla kao apsolutni pobjednik. 

Prema riječima Đukanovića, od stare slave se ne živi i najuspješnije vlasti se u nekom periodu mijenjaju vlastima koje građanima ponude bolju perspektivu.

"Svaka vlast je obavezna da, uprkos uspjesima koje postigne, bude inovativna, kreativna, prepozna šta su izazovi na nacionalnom, regionalnom i globanom planu i pokuša da odgovori na te izazove i prilagodi se neminovnim procesima koji se dešavaju na globalnoj sceni", naveo je Đukanović.

On je kazao da je vlast u u prethodnom periodu u tome bila uspješna, ali da to nije dovoljna garancija, niti nešto što po automatizmu podrazumijeva da će na buduće izazove biti uspješna. "Jer budući izazovi će biti drugačiji od onih s kojima se do sada suočavala Crna Gora, ali i DPS", rekao je.

U narednom periodu, kako je kazao Đukanović, DPS će ispite polagati isključivo na pitanjima kvaliteta života u Crnoj Gori.

"Moramo biti svjesni da je zahvaljujući nama riješeno nekoliko prethodno vrlo važnih pitanja", dodao je Đukanović.

On je ukazao da su uskoro parlamentarni izbori koji će, kako je rekao, definitivno biti drugačiji od svih dosadašnjih.

"Oni su zatvaranje prvog kruga strateške promjene u konceptu razvoja Crne Gore, kruga koji je formalno započeo 2006. godine", rekao je Đukanović.

Ulaskom Crne Gore u NATO, kako je ocijenio, finalno se stavlja tačka na nedomice i dileme koje su pratile državu gotovo čitav vijek i koje je neopravdano prate i posljednjih deset godina.

"Crna Gora je odgovorila na to pitanje 21. maja 2006, ali zahvaljujući istorijskoj dubini podjela koje prate crnogorsko društvo vidimo da je političkim manipulacijama političkih konkurenata jedan dio javnosti u zabludi da to pitanje nije riješeno", kazao je Đukanović.

On smatra da će na to pitanje biti stavljena tačka ulaskom Crne Gore u NATO i da se na taj način verifikuje ono na čemu se radilo tokom novije političke istorije. "Verifikovaće se pripadnost Crne Gore novom sistemu vrijednosti i novom civilizacijskom krugu", kazao je Đukanović.

On je dodao da su opoziciji dozvolili ulazak u Vladu zbog potrebe da se stvore uslovi za što efikasniji rad Vlade nakon izbora u oktobru.

"Mislim da ne treba objašnjavati koliko je ovom sastavu bio otežan rad u prethodne tri i po godine. Razlog tome je bila destrukcija od strane jedne partije koja je formalno pripadala vlasti. A koja je sve činila da omete vlast u ostvarivanju datih obećanja. Na taj način je izazvana kriza političkog sitema koja je jako pogodovala usporavanju u donošenja odluka. Mi sada ulazimo u izbore s promijenjenim sastavom Vlade i na taj način smo relativizirali onu prednost koju Vlade imaju u odnosu na opoziciju. Mi smo, u želji da ponudimo opoziciji novu šansu da eliminiše neopravdane sumnje u institucionalni sistem Crrne Gore, ponudili da bude sastavni dio vlasti i da na taj način svjedoči u kvalitet izbornog procesa, te da stvorimo uslove da nakon naše pobjede stvorimo Vladu koja će raditi bez opstrukcija. Ulazimo u izborni proces koji će biti nikad teži, ali uradili smo to vjerujući u svoju snagu i sposobnost da uprkos ustupcima koji su nezasluženi, ubjedljivo pobijedimo na izborima", kazao je Đukanović.

Kako je dodao, odluka Velike Britanije da napusti EU izazvala je mnogo kontoverzi na međunarodnoj i domaćoj političkoj sceni.

"Na domaćoj sceni dala je zamah svim antievropskim strukturama koje intenzivno pokušavaju da ožive iluziju da Crna Gora ima alternativni put u odnosu na već zasnovani put evropskog i evroatlantskog razvoja države. Ti glasovi ne zaslužuju komentar", poručio je Đukanović.

Taj put, kako je kazao, niko razuman na Balkanu ne želi.

"Teško da će bilo koja evropska država moći da sebi obezbijedi globalnu konkurentnost van evropskog konteksta", poručio je Đukanović. 

Пратите нас на

Коментари25

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније