Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila R.B.

26. 06. 2016. 12:51 >> 12:34
4

AMANDMAN STANIĆA

"Jednoj ulici dati ime kontraadmirala Barovića"

Odbornik Socijaledmokratske partije u Skupštini Cetinja Mirko Stanić, podnijeće sjutra inicijativu da jedna od ulica u Prijestonici dobije ime po kontraadmiralu Vladimiru Baroviću.

Barović je, kao oficir tadašnje Jugoslovenske narodne armije, izvršio samoubistvo na Visu 29. septembra 1991. godine jer, kako je objasnio u oproštajnom pismu, nije želio da ratuje protiv bratskog hrvatskog naroda.

"Njegova uloga u ratovima devedesetih je potvrdila da čojstvo i dalje živi u crnogorskim krajevima i među Crnogorcima, od kojih su mnogi tada sebi i domovini okaljali obraz napadom na Dubrovnik i Konavle", rekao je Stanić agenciji MINA

Stanić je kazao da je Cetinje devedesetih godina prošlog vijeka išlo istim časnim putem kao i kontraadmiral Barović. 

"Junaštvo i čojstvo smo dokazivali na trgovima boreći se protiv bezumlja rata. Sa naših trgova se prvi put uputio poziv za oprost prema Dubrovniku.

Upravo zato nam i pripada da prvi u Crnoj Gori obilježimo ime ovog rodoljuba i sačuvamo njegovo ime i djelo od zaborava", smatra Stanić.

On je naveo da je Barović, sin časnog i poštenog generala JNA, umjesto ratovanja protiv Hrvata rekao da "Crnogorci ne mogu boriti i uništavati narod koji im nije ništa skrivio”.

Stanić je podsjetio da je Barović, kad je došlo do toga da mora bombarodovati Pulu i Istru, kazao da tu neće biti razaranja dok je on komandant, a da ako ipak bude prisiljen narediti razaranje Pule i Istre njega tada više neće biti.

"Za razliku od onih koji su "ratovali za mir” - Barović je svoj mir našao časno i junački, kako i dolikuje crnogorskom vojniku koji je uvijek prije gubio glavu nego obraz", kazao je Stanić.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније