Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Dragana Žarić

27. 06. 2016. 13:49 >> 19:08
39

ĐUKANOVIĆ O RJEČNIKU

CANU da poštuje multikulturalnost CG

Vlada Crne Gore ostaće dosljedna u spoljnopolitičkim ciljevima, a članstvo u EU jedan je od njih, poručio je premijer Milo Đukanović, odgovarajući na poslaničko pitanje Andrije Mandića kako će djelovati Vlada nakon Bregzita. Komentarišući kritike na račun Rječnika crnogorskog jezika u izdanju Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU), Đukanović je u Skupštini, na premijerskom satu, kazao da je svaka institucija dužna da poštuje multikulturalnost Crne Gore, kao jednu od temeljnih vrijednosti našeg društva.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić, pitao je Đukanovića kako će se ponašati Vlada izbornog povjerenja nakon što je Velika Britanija odlučila da napusti Evropsku uniju.

"Priča da EU nema alternativu je razbijena u paramparčad. Ta inferiorna priča je danas u vlasništvu marionetskih i kriminalizovanih režima, koje održava korumpirana briselska administracija", poručio je Mandić. On je ocijenio da bi bilo dobro da proces "dezintegracije" zahvati i NATO.

Đukanović je poručio da Vlada ostaje privržena spoljnopolitičkim ciljevima, te da je put u EU jedan od njih. "Lider smo EU integracija u regionu i Crna Gora je prepoznata kao promoter zapadnih vrijednosti na Balkanu", poručio je Đukanović.

On je podsjetio na reforme koje je Crna Gora sprovela ispunjavajući kriterijume Brisela. "Već se osjećaju pozitivni efekti procesa pristupanja EU, pa nije za očekivati da ćemo na tom putu stati", kazao je premijer. Pravo je svake zemlje, kako je dodao, da demokratski odluči o svojoj sudbini. "Naši građani nedvosmisleno su većinski opredijeljeni za članstvo u Uniji", poručio je Đukanović.

On je Mandiću poručio da "politikanske ocjene" ne mogu uticati na put Crne Gore. "Ovo je za vas, prevashodno, tribina, da pokažete lojalnost vašim novim mentorima i da nastavite da se poigravate emocijama sve manjeg broja vaših podržavalaca, nudeći im i dalje matricu života koja je Crnu Goru i njene građane čvrsto prikovala za samo dno evropske razvijenosti", kazao je Đukanović.

On je poručio da Crna Gora "nije i neće biti servilna ikome".

Komentarišući navode o krađi izbora, premijer je kazao da su sve međunarodne instance ustanovile da su izbori regularni. "Oko toga nema pogađanja, to nije pitanje razumijevanja, nego čitanje onoga što je zapisao OEBS", dodao je Đukanović.

Krivokapić: Monako manji od Tivta, a među najbogatijim zemljama

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Ranko Krivokapić pitao je  na kojim činjenicama Đukanović temelji ocjenu da Crna Gora može da stane rame uz rame s Monte Karlom, Monakom ili San Tropeom.

"Monako ima najveći BDP na svijetu. Nemaju javni dug. Imaju samo iz industrije koliko mi iz turizma, a manji su od Tivta", kazao je Krivokapić. On je ocijenio da crnogorski turizam još nije na nivou iz 1987. godine.

"Kako ćemo iz ove priče, 'Crna Gora k'o Monako', Bora Miranovića, koji inače, živi u Americi jer nije mogao ostati da živi u ovoj zemlji, i premijerove priče 'Crna Gora k'o Monako', početi da se krećemo i vratimo na nivo turizma iz 1987-me”, upitao je lider SDP-a.

Đukanović je odgovorio da je poređenje s luksuznim turističkim odredištima upotrijebio kao metaforu za ciljeve koje je moguće dostići kroz definisanu viziju i poštovanje principa održivog razvoja. "Smatram da crnogorsko primorje ni u čemu ne zaostaje za pomenutim destinacijama", poručio je. Da bi Crna Gora dostigla taj nivo, dodao je premijer, potrebno je imati znanje i odlučnost.

"Vjerujem da Crna Gora ima znanje da prirodne potencijale adekvatno valorizuje", kazao je Đukanović. On je dodao da nije sam proglasio Porto Montenegro za najbolju marinu za jahte na Mediteranu, niti da je sam dao visoke ocjene za Sveti Stefan, Lušticu, Portonovi... "Investitori su potvrdili da poređenje koje sam iznio nije stvar patriotizma", poručio je Đukanović.

On je podsjetio da poređenja crnogorskog primorja s luksuznim destinacijama godinama prave inostrani mediji. "Paralelu između Crne Gore i Monte Karla ili San Tropea nijesam napravio da bih političkom manipulacijom pokušao uporediti standarde među građanima ovih zemalja. Takvu manipulaciju pokušavate Vi", kazao je Đukanović Krivokapiću.

U "odgovoru na odgovor" Krivokapić je poručio da Monte Karlo može biti asocijacija i za pranje novca. "Kad čovjek nema rezultate, bježi od odgovornosti. Bježali ste od Dubrovnika, sad ste našli da se izvinite. Tada Milošević, pa Koštunica, a sada su Vam krivi parlament i SDP...Vi ste samo neuspješan premijer. KAP je koštao Vaše pameti 130 miliona građane Crne Gore", kazao je Krivokapić, dodajući da je premijer taj novac "poklonio" ruskom oligarhu.

Đukanović je prokomentarisao da je Krivokapićeva percepcija posljedica toga što u parlamentu "više nema ulogu koju bi želio". "Razumio sam da je dobro što nijeste bili u Monte Karlu, jer biste spriječili razvoj zbog pranja novca", kazao je Đukanović. "Očigledno je Monte Karlo grdno omanuo perući novac, a nije imao nekog poput Vas da to spriječi", odgovorio je premijer.

Komentarišući ocjene o neuspjehu, Đukanović je kazao da mu "ne pada na pamet da kaže da je na pravoj strani istorije", bez obzira na to što ga, kako je naveo, konstantno podržava preko 40 posto građana. "Vi ste na pravoj strani istorije s tri posto podrške. Nije zahvalno svrstati 97 posto građana na krivu stranu istorije", dodao je Đukanović. Poručio je da će, u susret izborima, građani procijeniti ko je uspješan.

Šehović: Bojanić reketirao SD

Nezavisni poslanik, Mladen Bojanić, pitao je premijera zbog čega izostaje Vladina reakcija na, kako je naveo, zloupotrebu državnih resursa u partijske svrhe, u vezi s plaćanjem skupova Socijaldemokrata (SD) u hotelu "Ramada". "Troškove tog skupa su platili građani", poručio je Bojanić. On je premijeru kazao da ima opciju da pokrene pitanje političke odgovornosti zbog tog slučaja i opciju da "ćuti i pokuša da zataška" priču.

Đukanović je odgovorio da tužilaštvo i Državna revizorska institucija provjeravaju navode Bojanića. On je podsjetio da je Direkcija za željeznice demantovala Bojanićeve tvrdnje. "Smatram da treba sačekati nalaze državnih institucija", kazao je premijer.

Bojanić je, reagujući na odgovor, kazao da ima informaciju da je, zbog toga što je ukazala na zloupotrebe, jedna samohrana majka ostala bez posla. "I neka se stide odgovorni - ljudski, ako politički neće", poručio je.

Za riječ se tada javio poslanik Socijaldemokrata (SD), Damir Šehović, poručujući da je Bojanić pokušao da reketira poslanike SD-a. "Bojanić je ponudio da odustane od političke galame zbog tog računa, a da zauzvrat povučemo podršku, tada kandidatu za predsjednika Skupštine, Darku Pajoviću", saopštio je Šehović.

Poslanica Pozitivne Crne Gore, Azra Jasavić, pozvala je tužilaštvo da ispita Šehovićeve navode.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Branko Čavor, pitao je Đukanovića koje mjere preduzima Vlada u cilju povećanja konkurentnosti na lokalnom nivou. On je ocijenio da je ambijent poslovanja u Crnoj Gori značajno unaprijeđen u posljednjih nekoliko godina, no da je potrebno uložiti dodatni napor kako bi se ojačala konkurentnost. "Trinaest opština na sjeveru zemlje i dalje ne napreduju", kazao je Čavor.

Đukanović je, odgovarajući na to pitanje, kazao da Crna Gora, kad je konkurentnost u pitanju, bilježi progres, prema međunarodnim izvještajima. "Budva, Tivat, Herceg Novi, Podgorica, Kotor, Bar, Danilovgrad i Žabljak bilježe konkurentnost veću od državnog prosjeka. Andrijevica, Plužine, Kolašin, Berane i Šavnik najmanje su konkurentni", saopštio je premijer. On je kazao da su pojedine opštine na sjeveru povećale konkurentnost u odnosu na stare izvještaje, no da problemi poput iseljavanja ili nedostatka planske dokumentacije negativno utiču na poslovni ambijent. "Opštine moraju bolje koristiti i instrumente poreske politike", dodao je Đukanović. 

U ime poslaničkog kluba Socijalističke narodne partije (SNP), Radosav Nišavić, pitao je premijera kakvi su rezultati u oblasti zdravstva i zdravstvene zaštite Crne Gore, deset godina nakon obnove nezavisnosti. "Ugroženo je mentalno zdravlje građana, sve je više narkomanije...Raste trošak siromašnih građana jer moraju plaćati skupe lijekove. Sve to dovodi i do korupcije", ocijenio je Nišavić. On je dodao da se crnogorsko zdravstvo kretalo "korak naprijed, a dva nazad".

Premijer Đukanović je, odgovarajući na to pitanje, podsjetio na regulativu koja je usvojena u toj oblasti, kao i na novine u medicinskoj opremi. "Napredovalo se u prevenciji hroničnih i zaraznih bolesti, smanjena je stopa smrtnosti...", naveo je, između ostalog, Đukanović.

Poslanica Pozitivne, Azra Jasavić, pitala je šta Vlada radi na poboljšanju statusa dijaspore, navodeći da se iz Crne Gore iseljavalo zbog nemaštine, ali i političkih razloga. Odgovarajući na to pitanje, premijer je, između ostalog, kazao da Uprava za dijasporu sprovodi mjere čiji je cilj da se uvežu iseljenički klubovi, te da će se u narednom periodu pojačati aktivnosti u oblasti regulative. "Sa zadovoljstvom možemo konstatovati da saradnja sa iseljenicima ide ulaznom putanjom", kazao je Đukanović.

"Izostala institucionalna reakcija CANU-a"

Poslanik Bošnjačke stranke (BS), Suljo Mustafić, pitao je šta će Vlada učiniti kako bi zaustavila distribuciju Rječnika crnogorskog književnog i narodnog jezika. Mustafić je ocijenio da su u Rječniku napravljeni ozbiljni propusti u oblasti jezičke nauke, a da su neke odrednice grubo uvrijedile nacionalna i vjerska osjećanja značajnog broja građana Crne Gore.

"Nakon sinoćnjeg nastupa predsjednika CANU-a, Momira Đurovića, postavlja se pitanje da li uopšte vrijedi bilo kakav apel prema toj instituciji", smatra Mustafić.

Đukanović je kazao da vrijednosti multikulturalizma mora poštovati svaka institucija u Crnoj Gori. "Svako ko radi na projektu kao što je Rječnik crnogorskog jezika mora imati svijest o posebnoj odgovornosti koju takvim poduhvatom preuzima. Zabrinuti smo zbog reakcija koje su stigle s različitih adresa, kritike i osporavanja", poručio je premijer. On je kazao da je nesporno da, nakon svih kritika, Rječnik sadrži ozbiljne propuste. "Svjedočanstvo tome je i naknadno priznanje nekih od članova autorskog tima. Izostala je institucionalna reakcija CANU-a", ocijenio je Đukanović.

On je s poslanicima podijelio dilemu da bi, možda, Rječnik trebalo da ocijene lingvisti s područja van Crne Gore, kako se ne bi postupalo ostrašćeno i u tonu podjela. "No, na taj način samo ćemo delegitimisati domaće leksikografe", kazao je Đukanović. Rješenje je, kako je dodao, objedinjavanje naučnog potencijala. "CANU je u projekat nepotrebno krenula sama, bez Univerziteta, Matice, naučnih stvaralaca...", naveo je premijer. 

On je dodao da se Vlada ne bavi pisanjem, ocjenjivanjem, "a kamoli zabranom" naučnih djela. "Ali, svakako ima obavezu da nađe način da zaštiti vrijednosti kao što su multietničnost i antifašizam, koji su temelji identiteta Crne Gore", dodao je.

Nezavisni poslanik, Dritan Abazović, pitao je premijera zašto Vlada "skriva od javnosti brojna dokumenta koja bi morala biti javna", a koja se, kako je naveo, pretežno tiču raspodjele stanova funkcionerima privatizacionih ugovora i rasprodaje državnih resursa i državne imovine".

"Vlada stavlja stepen tajnosti - interno, mimo zakona. Zašto javnost ne može da zna ko je dobio stan, a funkcioneri moraju u imovinskom kartonu navesti šta posjeduju. Zašto se pokušavaju prevariti građani", upitao je Abazović.

Đukanović mu je odgovorio da ima pogrešnu percepciju zakona, objašnjavajući da zaposleni u državnim organima imaju obavezu da procijene bezbjednosni značaj podataka i predlože nadležnima stepen njihove tajnosti.

 

Пратите нас на

Коментари39

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније