Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: D.Ž.

06. 07. 2016. 18:57   >>  18:39

PEJOVIĆ - TATAŽINJSKA

Odlični rezultati u integracijama

Crna Gora je ostvarila odlične rezultate u ispunjavanju zahtjeva za članstvo u Evropskoj uniji (EU) i NATO, ocijenjeno je u razgovoru državnog sekretara za evropske integracije Aleksandra Andrije Pejovića i ambasadorke Poljske u Podgorici, Irene Tatažinjske.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), u razgovoru je poručeno da Crna Gora može računati na svu potrebnu podršku Poljske u pravcu uspješnog okončanja reformskih procesa i stupanja u članstvo u oba saveza.

Tatažinjska je čestitala na otvaranju dva nova poglavlja i prenijela očekivanje da će se izuzetno uspješna dinamika pristupanja Crne Gore EU nastaviti i u narednom periodu. 

“S tim u vezi je prenijela da će Crna Gora imati snažnu podršku Višegradske grupe, i da će Poljska, koja je preuzela jednogodišnje predsjedavanje tom inicijativom, nastaviti da kroz prenos znanja i praktičnih iskustava iz različitih sektora doprinese bržem napredovanju Crne Gore prema članstvu”, kaže se u saopštenju. 

Navodi se da je predmet razgovora bio i predstojeći samit NATO-a, koji se održava u Varšavi, i napredovanje Crne Gore prema članstvu u Alijansi. 

Tatažinjska je prenijela punu podršku Poljske pristupanju Crne Gore NATO-u i istakla da je Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u dobio jednoglasnu podršku oba resorna odbora parlamenta, kao i da se vrlo skoro očekuje pozitivan ishod i na plenarnoj sjednici najvišeg zakonodavnog tijela Poljske. 

Ona je poručila da će koristi od prijema u NATO imati i Crna Gora i Alijansa. 

“Članstvo u NATO-u će ubrzati dalji razvoj Crne Gore, ali i doprinijeti osiguranju mira i stabilnosti u regionu”, poručila je ambasadorka Poljske. 

Pejović je izrazio zadovoljstvo odličnom saradnjom dvije države i zahvalio na izuzetnoj podršci koju Poljska, samostalno ili u okviru Višegradske grupe, pruža Crnoj Gori u ispunjavanju obaveza iz zahtjevne evropske agende.

On je upoznao ambasadorku s ključnim aktivnostima koje Crna Gora planira realizovati do kraja godine, i iznio uvjerenje da će se dobri rezultati nastaviti i u narednom periodu, i da će Crna Gora do kraja godine biti u prilici otvoriti još neka pregovaračka poglavlja.

“Kada je riječ o pristupanju NATO-u, Pejović je poručio da je za nas veoma značajno što će upravo na Samitu NATO-a u Varšavi, delegacija Crne Gore na čelu s predsjednikom Vlade Milom Đukanovićem, prvi put učestvovati kao pozvana država, istakavši da to podršku Poljske čini još značajnijom u ovom trenutku”, dodaje se u saopštenju.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније